Els carrers de Mataró acullen una nova edició de la festa de Carnestoltes

Aquest any, es renova l'equip de direcció artística de l'esdeveniment i es faran activitats en diversos espais del municipi fins al 26 de febrer

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 20 Febrer 2020 11:46

Ciutat 2017/2019, carnestoltes 2020

Mataró es prepara per celebrar una nova edició de la festa de Carnestoltes. Enguany, l'esdeveniment compta amb una direcció artística renovada, que pren el testimoni de les anteriors i incorpora persones vinculades a la Festa de Tardor de la Llàntia. L'Ajuntament i la Comissió de Carnestoltes han programat activitats per a totes les edats fins al 26 de febrer, amb en Pellofa XLII com a gran protagonista.

El personatge farà la seva aparició estel·lar divendres 21 al vespre a la plaça Santa Anna, després del despertar dels Botargues i la sortida de les Momerotes. L'endemà, la rua continuarà sent l'acte amb més renom i multitudinari de tota l'agenda, i tindrà el mateix recorregut que l'any passat: sortirà a les 18 h des del Nou Parc Central, baixarà per la Riera i acabarà a la plaça Santa Anna.

Allà es farà el lliurament de premis a les millors comparses, que es distribuiran en dues categories: comparses grans (més de deu persones) i comparses familiars (entre tres i deu persones). Les entitats i associacions participants en el concurs podran optar al primer i segon premi a la millor comparsa gran (dotats amb 500 euros i 300 euros, respectivament) i al premi especial del jurat (200 euros).

Per la seva banda, el guardó a la millor comparsa familiar estarà dotat amb 200 euros. Tot seguit, a la plaça Santa Anna, començarà el Ball de Carnestoltes, que organitza l’Esplai Garbí, amb les actuacions de Rayberis, The Tyets, Clotildes i PD L-Mental.

Ciutat 2017/2019, carnestoltes 2020

L'enterrament d'en Pellofa i l'arribada de la Vella Quaresma serà el 26 de febrer

L'endemà

Després de la gran celebració, s'espera un diumenge durant el qual en Pellofa no podrà descansar. I és que, perquè pugui assistir al ball infantil, caldrà despertar-lo i dur-lo fins a la plaça Santa Anna amb l'ajuda de la Momeroteta. La marxa començarà a l'Ajuntament, a les 11 h, continuarà amb l'actuació de Landry el Rumbero, i finalitzarà amb una cercavila. Mentrestant, el periodista i fotògraf Enric Lucena immortalitzarà a la plaça Santa Anna, entre les 11 h i les 14 h, totes aquelles persones que vinguin amb disfressa i es facin un petó.

Del Sant Sopar a l'arribada de la Vella Quaresma

Tot i que sembla que en Pellofa no té fre, la gresca i els excessos tindran com a colofó final el Sant Sopar, que se celebrarà el 25 de febrer a partir de les 20 h a la plaça de la Muralla. Poc abans, des de l'Ajuntament tindrà lloc l'anomenat Seguici de les Últimes Hores, un acte durant el qual el personatge estarà acompanyat de la seva fidel comitiva.

La mort d'en Pellofa tornarà a commoure Mataró dimecres 26, amb un comiat que s'iniciarà a les 17 h al consistori i al qual es posarà punt final a la plaça de la Muralla. Allà es llegirà el testament del Rei dels Poca-soltes, un moment que quedarà estroncat per l'arribada de la Vella Quaresma. La plaça de la Peixateria serà el lloc on aquesta anciana prendrà el tron a en Pellofa amb un objectiu molt clar: instaurar set setmanes d'abstinències i penitències.

40 cares: Una exposició recull les màscares d'en Pellofa des del 1979

Les màscares d'en Pellofa

Del 21 al 26 de febrer, coincidint amb el regnat d'en Pellofa XLII, l'Ajuntament acollirà una mostra amb les màscares de tots els Pellofes que l'han precedit des del 1979. I és que el febrer d'aquell any l'encarnació mataronina del Carnestoltes va aterrar per primera vegada a la ciutat en forma de ninot de palla. Dotze mesos després, va prendre vida i fou batejat amb el nom actual.

El cartell

Ciutat 2017/2019, carnestoltes 2020

El cartell d’enguany és obra de la jove dissenyadora mataronina Clara Ballesta, que ha volgut transmetre la festa i la disbauxa pròpies de la celebració. Per fer-ho, ha jugat amb la presència del color, però també ha apostat per un fons negre que ens recorda el període de Quaresma.