Laura Lacueva: “La música balcànica és molt festiva i et fa moure tot el cos”

Parlem amb una de les integrants de Balkan Paradise Orchestra

  • Gisela Ferrer // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 25 Juliol 2019 07:35

Les Santes 2019, balkan Paradise

Integrada per onze instrumentistes de vent i percussió, la Balkan Paradise Orchestra ha aportat, des de la seva formació el 2015, un aire fresc i alegre de fanfàrria al nostre país. La passió d’onze dones per la tradició balcànica les ha portat a crear un espectacle ple d’energia que fa moure grans i petits. Parlem amb Laura Lacueva, una de les integrants del grup, per conèixer-les més a fons.

Com va sorgir el grup?

El grup es va formar fa quatre anys i tot va sorgir arran d’unes quantes amigues que ja es coneixien i que els encantava la música de Goran Bregovic, Fanfare Ciocarlia, Emir Nemanja Kusturica…, i van voler formar una fanfàrria de vent metall, percussió i vent fusta per poder tocar tota aquesta música folk de la zona dels Balcans que tant els agradava.

Des del principi teníeu clar que volíeu formar un grup només de noies?

Es va donar una mica de casualitat al principi i a poc a poc sí que vam veure que volíem que estigués format per dones. Per una banda, ens agrada ser totes dones pel fet de visibilitzar la dona dalt de l’escenari.
Creiem que sí que hi ha grups però que encara hi ha molta feina per fer. Si dones un cop d’ull a les escoles superiors de música estan plenes de dones músics professionals, però després als escenaris això no passa tant.
En aquest sentit, sí que volem que hi hagi més visibilitat. Per altra banda, el fet d'haver de justificar o explicar per què som tot dones ja et diu que realment hi ha molta feina a fer, perquè no estem acostumades al fet que un grup estigui format íntegrament per dones.

"Personalment, em fa molta il·lusió venir a Les Santes perquè soc mataronina d'adopció i hi tinc molts amics que m'expliquen com la viuen" - Laura Lacueva

Què té d’especial la música balcànica?

És molt diversa, i nosaltres ens hem fixat sobretot en la música d’aquests autors en concret i també en altres músiques tradicionals d’aquella zona, i principalment el que ens agrada és que és una música molt festiva i molt alegre que té molta energia i et fa moure molt el cos. I després, evidentment, tocar aquests instruments de vent metall i vent fusta, i el fet de tenir una formació com aquesta, una fanfàrria que toqui aquest tipus de música, encara t’encoratja més a l’hora de voler muntar el grup.

Les Santes 2019, balkan Paradise

Com rebeu la proposta per actuar a Les Santes?

És una festa ben gran i ens fa moltíssima il·lusió poder ser al Desvetllament. Ja ens han explicat una mica com va tot i en tenim moltes ganes. A mi personalment em fa molta il·lusió perquè soc una mica mataronina d’adopció, fa un any que visc i treballo aquí, i hi tinc molts amics i gent coneguda que sempre m’expliquen com viuen Les Santes i tota la tradició i em fa il·lusió poder formar-ne part, i a la resta estic segura que també.

Què és el que més us agrada de pujar a l’escenari?

Passar-nos-ho bé, fluir amb tota la música que fem, ballar-la i sentir-la per tot el cos. I transmetre tota aquesta potència i energia cap al públic i entre nosaltres.

25 de juliol


Concert de Balkan Paradise Orchestra. Convidada de la Família Robafaves - Plaça Santa Anna, 24 h

La passió d’onze dones per la tradició balcànica les ha portat a crear un espectacle ple d’energia que fa moure grans i petits.