Les Santes 2020: ja tenim cartell

Marta Floriach és l'autora de l'obra escollida i, d'altra banda, Pere Masramon serà el fotògraf de la Festa Major d'enguany

  • Redacció // Fotos: Cedida
  • Dimecres, 04 Març 2020 09:06

Santes 2020 Cartell

La regidora de Cultura, María José Pérez, va presentar ahir al vespre en el marc del segon Plenari de Les Santes el cartell de la Festa Major 2020 i el fotògraf que farà l’exposició d'imatges de Les Santes l’any 2021. Marta Floriach i Pere Masramon han estat proposats per la Comissió d’Imatge de la Festa Major de Mataró, formada per membres d’entitats vinculades amb l’art de la ciutat i persones vinculades al Plenari de Les Santes, al món de la fotografia i al cartell de Les Santes d’anys anteriors.

El cartell

És una pintura que centra l’atenció en dues figures zoomòrfiques. Podrien ser en Robafaves i la Geganta, protagonistes de la festa mataronina; ell amb un cos que ens pot recordar la Momerota, ella amb un cos d’au que evocaria l’Àliga. Estan en una actitud còmplice, en un entorn festiu i brindant per algun motiu. L’autora també ha escrit “Les Santes” manualment, encapçalant el cartell, sota una pluja de serpentines i entre dos telons, senyal que comença l’espectacle i la festa.

Cartell Les Santes

Floriach ha utilitzat colors càlids i vius que evoquen l’estiu i l’alegria dels dies de Les Santes per als mataronins. Hi ha incorporat algun element com el crismó amb les lletres gregues alfa i omega, un monograma del nom de Crist que esdevé una al·legoria de l’origen religiós de la celebració de la festa. També hi ha un petit detall a l’esquena dels personatges, un dibuix que recorda el teixit de la roba dels gegants i una capa, també pròpia de les figures. La incorporació de la llegenda amb les dates i l’explicitació a la Festa Major mataronina ha estat posterior, i treballada conjuntament amb el dissenyador Jordi Gasull.

El fotògraf

Nascut a Mataró l’any 1977, Pere Masramon treballa des de 2008 com a fotògraf professional en diversos camps temàtics: reportatge, retrat, moda, música, document social, publicitat i fotografia per a continguts web. L’any 2006 va guanyar el Premi de fotografia i periodisme Memorial Joan Gomis de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb un reportatge sobre el bisbe mataroní Joan Godayol. Ha col·laborat amb Pallassos sense Fronteres (Síria 2007) i Haribala (Índia 2009).

Masramon fa més de deu anys que fa reportatges gràfics de grans esdeveniments musicals com el Festival Cruïlla, Mercat de Música Viva de Vic, Sonar Dome, Red Bull Music Academy Weekender Tokio o WOMEX Sevilla, entre d’altres.

Primera escaleta de Les Santes 2020

Durant el Plenari, s’ha presentat la primera escaleta de la programació de la Festa Major amb els canvis derivats de l’aplicació del Pla de racionalització per reduir la despesa de l’Ajuntament, que es concretarà en la concentració de la programació entre els dies 24 i 29 de juliol i un canvi en els horaris dels actes, finalitzant com a màxim a les 4 de la matinada, excepte els dies 25 i 26 de juliol.

Les Santes 2019, 19 Crida a Festa Major

Per reduir la despesa es treballa també amb l’optimització dels escenaris i és per això que s’eliminen els escenaris on només es realitzava una activitat. Les activitats es concentraran a la plaça de Santa Anna, el front marítim, el pati de la residència de Sant Josep i el Nou Parc Central, a més dels carrers del centre històric on s’esdevenen els actes de consuetud.

Durant els pròxims mesos se seguirà treballant en els diferents actes de la festa i la programació definitiva es presentarà en el plenari que es farà al mes de maig.