"L'homenatge a Sau el fem des del respecte"

Entrevistem Jonathan Argüelles, cantant de la banda 'Tornem a Sau', que actua a La Sala Clap dissabte en un concert acompanyats de Pep Sala

  • Mireia Biel // Foto: cedida
  • Divendres, 28 Octubre 2016 00:00

Cultura 2014/2015, tornem a SauD’on neix la idea de fer tornar a sonar les cançons de Sau en directe?

La idea sorgeix del Jordi Espigoler, el baixista del grup, que va decidir juntament amb uns músics de la zona de Vallgorguina muntar un projecte d’homenatge a Sau. Aleshores van contactar amb mi com a cantant. Així va començar ‘Tornem a Sau’, amb la intenció de fer tornar a sonar en directe les cançons de Sau.

La música en català està de moda, però Sau i altres grups ja ho van aconseguir.

Crec que Sau va tenir un paper primordial. Hi ha gent que encara s’entesta a separar les dues etapes i a dir que el que es feia abans no està tan bé com el que es fa ara. Sau i altres grups com Els Pets, Sopa de Cabra o Sangtraït van aconseguir col·locar la música en català en un bon lloc, però aquella època va marcar el perfil musical d’aquest país.
Aquest panorama musical català fa més fàcil que tornin a sonar les cançons de Sau?
Tot el contrari. Perquè hi ha la tendència a dir que el que hi ha ara mola molt i el que es feia abans no. Però la resposta de la gent és molt bona i estem satisfets, tot i  el pas del temps.

Quin repertori podrem escoltar en aquest ‘Tornem a Sau’?

Repassarem les cançons més emblemàtiques de Sau i, evidentment, ens centrarem en les cançons més conegudes del grup, però també tenim ganes de portar damunt l’escenari alguns temes que van passar més desapercebuts. Ho fem així perquè la gent que ens ve a veure als concerts són els fans d’aleshores, sovint acompanyats dels seus fills, que no coneixen el repertori sencer.

És difícil posar damunt l’escenari la història d’un grup que va tenir un final com el de Sau?

No és difícil quan ho fas amb respecte i afecte. Nosaltres tenim molt clar que fem un homenatge a Sau, perquè ens agrada molt el grup i la seva música. Jo, per exemple, des de petit que sempre havia anat a concerts de Sau amb el meu pare. Però Sau eren Pep Sala i Carles Sabater i sabem que allò no tornarà. Nosaltres volem recordar-ho i tenim la sort que en el projecte hi col·labora en Pep Sala.

Quin paper hi té, en Pep Sala, en aquesta iniciativa?

Quan el projecte ja estava muntat, teníem ganes d’explicar-li a en Pep Sala en què consistia i tot va portar a què sorgís la possibilitat que ens acompanyés en alguns concerts i hi participés activament. Però el més especial de tot és que en Pep Sala ha compost un tema inèdit, ‘Instants en un paper’, juntament amb en Joan Capdevila que serveix de carta de presentació del ‘Tornem a Sau’. Ell és el segell d’autenticitat, perquè estem fent un homenatge i comptem amb un membre de la banda original. És un privilegi.

I després d'aquesta gira, què?

Quan ens fan aquesta pregunta sempre contestem el mateix: després del concert de Vilafranca del pròxim 5 de novembre, farem una parada indefinida que no sabem quant durarà perquè hem de pensar com hem de continuar.