"Insults al públic és un acte d'amor al teatre"

Entrevistem Montse Àlvarez, membre d’i15! Teatre, companyia que presenta una adaptació del text de Peter Handke al cicle 'Fet a Mataró'

  • Mireia Biel // Foto: cedida
  • Divendres, 19 Febrer 2016 11:22

Cultura 2014/2015, insults al públic

Un exercici irreverent i descarat és el que proposa la companyia i15! Teatre, sortida de l'Aula de Teatre i que porta damunt l'escenari 'Insults al públic', un text de Peter Handke que es pot veure divendres i diumenge al vespre a Can Gassol dins el cicle 'Fet a Mataró. ‘Insults al públic’ és una obra de teatre polèmica i poc representada arreu de Catalunya.


Què us captiva del text?

D’entrada, som un grup de gent que no volem fer teatre convencional, no optem a repetir els èxits del teatre professional en format amateur. Partint d’aquesta base, la directora de l’obra, l’actriu Pilar Pla va descobrir aquest text i el va plantejar. Ens captiva perquè és trencador, polèmic i d’avantguarda. I també perquè s’ha representat molt poques vegades arreu de Catalunya i la vegada que es va intentar portar a Mataró, es va prohibir.

Amb què es trobarà, doncs, l’espectador?

L’espectador trobarà el que mai ha vist en un teatre. ‘Insults al públic’ és un desglossament del teatre des del punt de vista de l’autor, de l’espectador i de l’actor. El públic es converteix en part de l’espectacle perquè al cap i a la fi, el que fem és explicar tot el que passa i tot el que es fa al voltant d’una obra de teatre. Per a nosaltres, és un acte d’amor al teatre, un reconeixement a tot el que suposa aquest món.

La interacció amb el públic és clau. Us plantegeu l’espectacle com un experiment?

En certa manera, sí. És una obra de tipologia poc habitual. El públic forma part de l’obra constantment. Hi ha feedback i anàlisi. El públic se sent partícip de l’obra en tot moment i busquem que li provoqui reaccions, que pensi que tenim raó amb el que diem, o que estem bojos.

El plantejament que feu no és habitual. D’entrada, no sou una companyia convencional.

Som un grup de gent que veníem de diversos àmbits del teatre amateur i que vam coincidir fent un curs a l’Aula de Teatre de Mataró. No deixem de ser un grup d’amics a qui uneix la passió pel teatre i que un dia ens vam preguntar: per què no podem fer una companyia? I després tot va sortir sol i ens vam embarcar amb ‘Insults al públic’.

És l’obra una demostració de la força del teatre amateur?

És clar! Per a nosaltres, aquesta obra és una manera de demostrar que es poden fer projectes ambiciosos dins del teatre amateur. És més, dins la companyia tenim un apartat que anomenem ‘Laboratoris d’idees’ en el qual plantegem propostes pròpies o adaptacions d’obres poc comunes que podríem tirar endavant.

Què suposa per a vosaltres poder actuar dins el cicle ‘Fet a Mataró’?

És un repte i un premi. Estem molt orgullosos del que hem fet perquè és una obra molt difícil a nivell interpretatiu. Malgrat la simplicitat de l’argument en si mateix, l’espectacle és d’una gran complexitat. Som una companyia de nova creació, però tots tenim una trajectòria dins el teatre amateur, i poder formar part del cicle és un regal.