“Quan renuncies al teu passat, aquest acaba tornant a aparèixer i s'enfronta a tu”

Parlem amb Marc Molina, membre de Factea i director teatral de 'Tractat de Blanques' que s'estrena a Can Gasol

  • Laia Mulà // Foto: David Ruano
  • Dijous, 04 Maig 2017 00:00

Cultura 2017, factea tractat de blanques Carme Pla

Marc Molina és mataroní. Dirigeix 'Tractat de Blanques', un monòleg protagonitzat per Carme Pla que s'estrena a Can Gassol el 5, 6 i 7 de maig dins del cicle 'Fet a Mataró'. És el sisè projecte de Factea Produccions.


De què tracta l'espectacle 'Tractat de Blanques', escrita pel dramaturg Enric Nolla?


És la història d'una immigrant que intenta esborrar la seva identitat per viure com si fos una persona nascuda aquí. Fins i tot és racista amb la gent vinguda de fora. 'Tractat de blanques' és un petit diàleg que estableix la protagonista amb una aprenent del seu ofici també immigrant, a qui li ensenya què ha de fer per renunciar a ser una negra i convertir-se en una noia absolutament occidental. L'obra ensenya que quan renuncies al teu passat, aquest acaba tornant a aparèixer i s'enfronta a tu.

Per què vas escollir aquest monòleg? Què té que el faci especial?

El text és atractiu i tot un repte per la temàtica que tracta: la immigració. Tot i que es va escriure el 2000, el tema continua sent d'absoluta actualitat. La situació dels immigrants no ha canviat, sinó que ha empitjorat. La complexitat i intensitat del text el converteix en un repte molt difícil que ens ve molt de gust afrontar.

Carme Pla, actriu catalana de prestigi, encarna l'únic personatge de l'espectacle. Què pots explicar del personatge?

És un personatge complex que, pel sol fet d'intentar canviar el passat, viu en tensió i intenta controlar-ho tot perquè res intercedeixi a la seva vida. Per oferir la intensitat que requereix, necessitàvem una actriu amb llarga trajectòria i bagatge. La Carme Pla, de T de Teatre, té l'experiència i la força que demanava el personatge.

Per què estreneu el muntatge a Can Gassol?

Can Gassol ofereix una proximitat amb el públic que ens interessa molt perquè el personatge fa un viatge emocional molt intens. A més, la Carme crea un clima íntim que arriba a l'espectador que, situat tan a prop, podrà entrar més en la història i sentir-se més partícip. La platea estarà situada a tres costats, és a dir, que l'espectador quasi formarà part de la història.

A més de fer tres funcions a Can Gassol, teniu previst portar el muntatge a més espais?

A partir de la primavera del 2018 ens agradaria engegar una temporada a Barcelona i fer bolos per Catalunya. Hi ha algunes sales de Barcelona que ens interessen i vindran a Mataró a veure l'espectacle, que esperem que els agradi i el portin a les seves sales.

Tractat de Blanques: 5,6, i 7 de maig a Can Gassol