Pere Anglas: “Puig i Cadafalch era una persona incòmoda tant per la dreta com per l'esquerra”

Entrevistem a l'autor i director de 'L'home inacabat', que es representarà a Can Gassol els dies 15, 16, 17, 22, 23 i 24 de setembre

  • Laia Mulà
  • Dimecres, 30 Agost 2017 13:44

Pere Anglas

L'obra neix d'un encàrrec de la Direcció de Cultura de Mataró. Quina és la finalitat de l'Home inacabat?

És un encàrrec per promoure i popularitzar la figura de Josep Puig i Cadafalch dins el marc de l'Any Puig i Cadafalch. Va ser conegut majoritàriament com a arquitecte però va ser molt polifacètic i poliedre. Les facetes d'arqueòleg, estudiós de l'art i polític es coneixen menys però també són molt rellevants.

Per què es titula l'Home inacabat?

El títol neix d'una afirmació que va escriure a les seves memòries, les quals van quedar inacabades. El primer capítol començava amb una autodefinició que deia que es considerava un home incomplet, que era amant de l'esbós més que de l'obra acabada. Em semblava també un home inacabat perquè la seva obra va quedar frustrada, primer amb la dictadura de Primo de Rivera, que el va fer exiliar un temps a França i que va suposar el final de la Mancomunitat. Després l'any 1939 va haver de marxar de nou i, quan va tornar, el franquisme el va inhabilitar com a arquitecte. Era una persona incòmoda per la dreta i per l'esquerra: com a catalanista, conservador i catòlic.

El muntatge compta amb quatre actors: tres homes i una dona. Per què aquesta elecció de personatges?

L'obra tracta d'una petita companyia teatral que decideix homenatjar clandestinament mitjançant una representació teatral a Puig i Cadafalch. Els personatges són tres generacions que representen Puig i Cadafalch al llarg de la seva vida. El quart personatge és una periodista rebel que simbolista la figura de la dona jove feminista i d'esquerres. Els posen en escena Clara de Ramon, Xavier Alomà, Edu Gibert i Josep Minguell.

L'Home Inacabat - Fotografia de Pati Martos, amb la col·laboració de Fundació Iluro

Per què és interessant el paper de la jove periodista?

Se'm va acudir fer una trobada entre una periodista i ell en un moment molt dur de la dictadura franquista. La periodista és una intel·lectual que no encaixa amb el Règim però tampoc s'ha exiliat, viu en una situació incòmoda igual que Puig i Cadafalch. Ell és de dretes i catòlic, ella d'esquerres i feminista. En definitiva, són antagònics però tenen molt en comú.

És una obra fictícia basada en anècdotes reals

Tot el contingut està documentat per llibres, assessors coneixedors de la figura, documents del Museu Arxiu de Santa Maria i d'altres. M'he passat sis mesos documentant-me i llegint llibres. Gràcies a això, tot el que apareix a l'obra i les dades són fonamentades i documentades. Al final hem trobat una manera amable d'explicar el personatge.