Imprimir aquesta pàgina

Comença el procés per escollir el Mataroní de l’Any 2010

Ja es poden proposar candidats a través de mataronidelany.cat o lliurant les butlletes del Tot

Qui mereix ser distingit com a Mataroní de l’Any 2010? Si el lector encara no ha pensat en la millor resposta a aquesta pregunta, ja pot començar a barrinar noms, mèrits i propostes. Avui arrenca el procés per escollir el guanyador del certamen que per segon any consecutiu organitza El Tot Mataró i Maresme. Es tracta de distingir la persona de Mataró més destacada de l’any que comença a acabar-se, sense més delimitació o definició que el vot popular que és el que acaba atorgant el guardó de Perecoll, imatge ja coneguda de l’elecció.

 

El Mataroní de l’Any es va lliurar per primera vegada el passat febrer –el guardó corresponent al premi del 2009, s’entén– després que el Tot recuperés una iniciativa que havia tingut curta vida 30 anys enrere, també impulsat per un mitjà local. El que caracteritza aquesta elecció és, però, que es basa en la participació dels lectors de la revista i de tothom que ho vulgui ja que és de la voluntat popular d’on surten les propostes, d’entre les quals es designaran els candidats i després és també el vot popular el que va “eliminant” candidats i acaba escollint el guanyador o guanyadora entre tres finalistes. La participació popular és, doncs, la tònica d’un procés que s’inicia avui i s’allarga fins el proper 14 de febrer del 2010 quan es lliurarà el guardó en un acte públic.Propostes obertesEl que comença ara és el període de presentació de propostes. Tothom pot proposar possibles candidats a ‘Mataroní de l’Any 2010’ a través de la web mataronidelany.cat o lliurant les butlletes que trobareu en aquesta revista a les oficines del Tot. Fins el 12 de desembre hi ha temps per proposar noms i motius per ser ‘Mataroní de l’Any’. Es poden proposar tants noms com es vulgui i després serà entre els noms proposats que els col·laboradors del Tot escolliran els candidats que passaran a fase de votació. Però ara el que toca és pensar. Pensar noms i a la mínima idea fer la proposta. Participació, participació i participació.

Les fases del certamen

PropostesAvui comença el període de presentació de propostes. Es pot proposar a tot tipus de persones amb mèrits per ser distingits, sense limitació o excepcions d’àmbit o sector. Les propostes es poden fer a través de les butlletes que trobareu en aquest Tot Mataró o a través de la web www.mataronidelany.catEs poden proposar noms del 19 de novembre fins al 12 de desembre.Fase de votacióEls candidats a Mataroní de l’Any es proclamaran una vegada els col·laboradors externs del Tot facin una tria entre les propostes rebudes. Serà a partir de llavors que la ciutadania prodrà votar en tres sistemes diferents els seus preferits per tal que puguin arribar a la final.La votació serà del 17 de desembre al 31 de gener de 2011FinalEl 4 de febrer es coneixeran els 3 finalistes i començarà la votació final, el resultat de la qual es farà públic en l’acte de lliurament del Mataroní de l’Any 2010La votació final serà entre el 4 i el 13 de febrer del 2011.

La primera edició, tot un èxit

L’any passat, en la seva primera edició, el Mataroní de l’Any va ser tot un èxit. El procés d’elecció del Mataroní de l’Any va sumar més de 8.000 vots en tot el procés i 3.600 en la seva fase final. El veredicte dels mataronins i mataronines va ser contundent a favor d’un reconeixement pòstum a l’advocat laboralista i activista social i cultural Pep Manté, que havia mort l’agost anterior i que es va endur més de la meitat dels vots de la fase final, un 57,68. Un altre il·lustre traspassat, Pepe Novellas, va quedar segon i l’entrenador d’origen asturià que havia dut l’hoquei de la ciutat a guanyar la Copa CERS, Ivan Sanz, va ser el tercer de l’elecció a la final. Entre els candidats hi havia gent provinent d’àmbits com la cultura, l’esport, l’empresa, els mitjans de comunicació o l’art. El Mataroní de l’any es va lliurar el 25 de febrer en un acte que va omplir amb més de 150 persones la sala d’actes de Caixa Laietana, patrocinadora del certamen. L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron va ser l’encarregat de presidir l’acte de lliurament del guardó, juntament amb el President de la Caixa d’Estalvis Laietana. El Mataroní de l’Any és un certamen impulsat des del Tot però amb vocació ciutadana i per això va apostar en la primera edició i repeteix aquest 2010 en la participació popular com a marca idiosincràtica de l’elecció.