Jordi Feliu, joies a mida

Porta 27 anys dissenyant joies personalitzades

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 29 Maig 2014 00:00

Perfils 2013, perfils-jordi feliu

Porta les mans brutes de polir, negres. “La joia surt de la brutícia” explica Jordi Feliu, orfebre mataroní des de fa 27 anys. Artista encara que ell no s’hi consideri, Feliu dissenya joies a mida, personalitzades, úniques. “Jo no sóc cap artista, només una persona sensible a qui li agrada jugar amb formes i crear”.

“Vull que cada joia sigui personalitzada, ben diferent de qualsevol altra”, aclareix Feliu, que subratlla que “per a mi, l’important és fer joies personals, d’autor. És el meu valor afegit”. I és que més enllà de la funció estètica, Feliu creu que el més important d’una joia és el seu significat. Per aquest motiu, “parlo amb qui l’encarrega per conèixer més a fons la persona que l’ha de portar. M’agrada saber què pensa, com vesteix, quins interessos té”.
A partir d’aquí, Feliu es posa mans a l’obra. Treballa fonamentalment amb materials nobles, l’or i la plata, i hi afegeix “tot tipus de materials segons la peça: des de pedres de riu fins a plàstics i fustes llimades”. Les joies que té exposades són fines, elegants, però sobretot, especials. No n’hi ha cap d’igual ni en el fons, ni en la forma: “M’agrada molt fer textures i combinar diferents superfícies, així com les formes orgàniques i suaus”.
El petit taller de Feliu, prop de la plaça de Cuba, està ubicat en una casa antiga, un fet que atorga encara més noblesa a la feina que hi fa dins. Segurament també pel valor que té la seva trajectòria. “De petit em vaig muntar un taller a casa dels meus pares, on em passava les hores creant”, recorda.

L’assignatura que més l’apassionava era ‘Trabajos manuales’ i això el va portar a estudiar a l’Escola Massana, després d’intentar cursar Enginyeria Electrònica sense èxit. “A la Llotja vaig conèixer l’escultura i la pintura i vaig descobrir que existia una cosa que es deia joieria. I em vaig adonar que allà es feia el que jo havia fet des de ben petit”.

“La clau de qualsevol professió és seguir-se formant”

Passió i constància
La crisi econòmica ha afectat tots els sectors de l’economia. Des de les empreses més grans als artesans. Jordi Feliu reconeix que la crisi està sent complicada, però assegura que “cal reinventar-se”. Durant el 2013, Feliu va optar per la formació i la modernització: “La joia és una tècnica molt antiga, però ha evolucionat, i durant la crisi m’he embarcat en la informàtica aplicada a la joieria”. Això li ha permès crear noves peces “més arriscades” i “aconseguir encàrrecs que abans no hauria pogut fer”. El 2013 també ha estat l’any d’obrir-se a Internet. Ha obert una pàgina web i ha creat una pàgina de Facebook que “m’ha ajudat a donar-me a conèixer”, remarca. “Això és un taller tancat, no una joieria oberta a tothom, de manera que això m’ha ajudat i molt”.

APUNTS

Defineix-te
Tímid i constant

Un llibre
‘La catedral del mar’, d’Ildefonso Falcones

Una pel·lícula
‘Intocable’ d’Olivier Nakache

Un viatge
Lapònia i Cap Nord

Un artista
Pepe Novellas

Un repte
Gaudir de la meva feina i la meva família