Vanessa Linares, art naïf

Pintora i dissenyadora gràfica

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 19 Novembre 2015 10:32

Perfils 2014/2015, perfils -Vanessa Linares

L’acte de dibuixar és una necessitat vital, de les més antigues i reconfortants de l’artista Vanessa Linares, que exposa aquests dies a La Destil·leria amb ‘Grups!’. Per a ella, la pintura uneix el seu món interior i l’exterior. Un procés d’evasió cap a la fantasia per trobar les respostes de la vida i del pas del temps.

Paisatges, animalons i sentiments. La pintura és la via d’es­ca­pament, el món paral·lel en el qual explicar les inquietuds, preocupacions i sensacions que l’artista viu. “Tot m’inspira, des dels objectes fins a les relacions entre les persones”, relata Linares, que pinta mitjançant aquarel·les, “una tècnica que t’ajuda a marcar el dibuix i que s’expandeix ràpidament”.

“Els meus quadres parlen de les relacions entre les persones, dels problemes i les alegries”. Mai ho fa, tanmateix, d’una forma evident, sinó mitjançant elements naturals, animals, mirades i objectes que obliguen l’espectador a interpretar què passa, a endevinar, en certa manera, de quin color són els sentiments que s’amaguen darrere les acurades pinzellades de Linares.

Linares es va establir ja fa tres anys a Mataró, a la recerca de noves inspiracions i experiències. Ara, amb l’estudi al coworking de Can Fugarolas, l’artista combina la pintura i el disseny gràfic, les seves dues grans passions. Explica que quan va estudiar Belles Arts “m’interessava tot, però volia tenir una feina”. Va ser aleshores quan es va especialitzar en disseny gràfic, però a poc a poc va iniciar-se en el món “de les exposicions perquè tenia la necessitat i les ganes de pintar”.

La pintura, el que l’evoca i el que per a ella representa, s’ha convertit “en una addicció”, tal com ella ho descriu. Per a aquesta artista, la pintura li aporta “un estil de vida que em permet fer-me el meu dia a dia”, explica. La situació, el moment, el color, la representació. Per a Linares, tot contribueix a “crear un moment que és màgic, durant el qual t’oblides de tu mateix”.

“Tenia ganes d’ensenyar el que faig i aquests quadres en són una mostra”

Difícil camí
Vanessa Linares va inaugurar l’exposició ‘Grups!’ fa un parell de setmanes a l’espai cultural de La Destil·leria. Allà es poden veure quadres, làmines i fins i tot plats pintats a mà i una taula decorada. Una mostra ben àmplia de l’art de Linares, que es podrà veure fins al pròxim 10 de desembre. “És una mostra en la qual es poden veure tots els meus estils de pintura”, ja que, segons explica Linares, “tenia ganes d’ensenyar tot el que faig”. Els colors i els animalons dels seus quadres són la visualització d’una manera de reflexionar sobre “la manera d’actuar dels individus dins d’un grup, d’una comunitat, d’una societat”.

APUNTS

Defineix-te
Lluitadora i sincera

Un llibre
‘Kafka a la platja’ de Haruki
Murakami

Una pel·lícula
‘Los 400 golpes’ de F. Truffat

Un viatge
Molts en bona companyia

Un referent
Gerhard Richter

Un somni
Tenir la ment tranquil·la