Francesc Bellavista, independentisme d'arreu

És el coordinador de l'Àrea Internacional de l'Assemblea Nacional Catalana

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimarts, 02 Gener 2018 00:00

Perfils 2017, perfils-francesc bellavistaEn Francesc Bellavista és un mataroní ple d'empenta que, després de llicenciar-se en Dret i de formar-se en Dret Europeu i Relacions Internacionals, va entrar a les institucions europees com a traductor jurídic. Concretament va treballar al Tribunal de Justícia Europeu i després al Consell de Ministres de la Unió Europea. “Després d'uns anys vaig tornar a casa, a Mataró, per viure al barri de tota la vida”, explica i afegeix que des de llavors treballa com a traductor freelance.

Ara fa cinc anys va entrar a formar part de l'ANC perquè “sentia un compromís amb el canvi que necessitava el país en aquell moment en què Catalunya començava a caminar cap a un estat propi”, confessa Bellavista. Va començar col·laborant des de Mataró com a activista de l'ANC fins que l'any 2015 va entrar al Secretariat Nacional, dins la Comissió Internacional.

“Som una entitat amb un únic fi: la proclamació de la República Catalana per mitjans pacífics, democràtics, plurals i amb actitud transversal”.

Ara fa prop d'un mes que va passar a ser el coordinador d'aquesta comissió, una responsabilitat que ha agafat amb empenta i convenciment. Hi ha diverses branques de les quals s'ocupa la comissió que lidera Bellavista: coordinar les activitats de les més de 30 assemblees exteriors de ciutats com Londres o París, intentar que la premsa internacional rebi els missatges de l'ANC, fer de lobby a les institucions internacionals per influir-hi, fer arribar missatges a l'exterior, etc.

Per últim, darrerament la seva comissió va ser una de les que va liderar l'organització de la mobilització a Brussel·les que va tenir lloc fa unes setmanes. “Som una entitat de mobilització social i, quan va néixer la demanda ciutadana d'anar a Brussel·les a fer suport al govern a l'exili i demanar ajuda a la Unió Europea, vam ajudar a organitzar-ho”, destaca. Tot i les responsabilitats com a cap d'una àrea, Bellavista ha mantingut la seva implicació amb l'ANC de Mataró. Té clar que el gruix més important de l'Assemblea “el formen tots aquells que decideixen no quedar-se al sofà mirant la televisió i fer alguna cosa”.

Un únic fi
Al llarg dels anys les tasques de l'ANC s'han vist modificades pel moment social i polític. Tot i això, Bellavista té clar que el seu paper “sempre ha de ser el mateix adaptant-se a les circumstàncies” i destaca que són “una entitat amb un únic fi: la proclamació de la República Catalana per mitjans pacífics, democràtics, plurals i amb actitud transversal”. Un altre més important és “la llibertat dels presos polítics i reconèixer la legitimitat del govern sortit de les urnes el 27 de setembre de 2015”.

APUNTS
Defineix-te: Franc i insegur
Una pel·lícula: Apocalypse Now
Un llibre: El llibre del Dao i del De, de Lao Tzu
Un viatge: Anar a Sud-àfrica
Un somni: Una república catalana social i justa
per a tothom
Un repte: Deixar de fumar