Francesc Subarroca, 70 anys d'art en silenci

Les seves obres es poden veure exposades fins al 30 de juny a la Nau Gaudí

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 30 Maig 2019 11:00

Perfils, 2017/2019 - perfils-francesc subarroca

Francesc Subarroca ha dedicat tota la seva vida a l’art. “Als 12 vaig començar a pintar, i encara ho segueixo fent: des de les vuit del matí fins a les deu del vespre, amb una parada per dinar, és clar”, explica. Amb 86 anys, aquest mataroní ha estat tot un descobriment per a crítics i amants de la pintura, després que els seus 3.000 quadres, més de 500 escultures i 10.000 dibuixos hagin vist la llum.

Tot va començar el 2015, quan la dona de Subarroca, la Merche, va veure Lluís Bassat a la televisió i va trucar-li per explicar-li el gran secret del seu marit. El que va passar després ja és història: una visita a la fundació privada de l’artista que es va convertir en una aposta decidida per engegar una exposició a la Nau Gaudí.

“Als 12 anys vaig començar a pintar, i encara ho segueixo fent"

Sense condicionants
Aquesta mostra és inèdita, ja que Subarroca sempre s’ha negat a vendre les seves obres: “Al llarg de la meva vida, m’han vingut a veure alguns galeristes, però no he volgut tenir mai condicionants a l’hora
de pintar ni he volgut dependre de les exigències comercials o estilístiques del moment”
, afirma.

De fet, l’entrevistat ha hagut de dedicar-se a altres professions “per guanyar-se les garrofes” i poder conservar intacta la seva llibertat creativa. Entre elles, ha estat professor a l’Escola Massana, director artístic d’una empresa d’estampació a Medellín (Colòmbia) i delineant. Si mirem enrere, Subarroca també va tenir l'oportunitat d'assistir durant molt de temps a les classes d'anatomia i a les disseccions de càdavers a les aules-quiròfan de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Una exposició antològica
Francesc Subarroca mai no s’ha quedat estancat en  un estil, sinó que s’ha fet ressò de tots els moviments artístics del segle XX. Així ho demostra el recull de 114 obres que descobreixen 70 anys de creació artística i que es poden veure exposades fins al 30 de juny a la Nau Gaudí. A la mostra, hi ha des de quadres que retraten el Somorrostro dels anys 50, fins a pintures  de la Barcelona més bohèmia.

APUNTS:
Defineix-te: Inquiet i un gran apassionat de la creativitat.
Un escriptor: Giovanni Papini.
Una curiositat: En les celebracions familars sempre s'escapa a pintar.
Un somni complert: Haver conservat sempre la llibertat com a artista.