Blai Manté, una vida entre lletres

'Canteu, canteu, ninetes' és la seva primera novel·la de ficció

  • Gisela Ferrer // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 04 Octubre 2019 09:07

Perfils, 2017/2019 - perfils- blai manté

En Blai Manté va créixer al barri de Rocafonda i ha viscut gairebé tota la seva vida a Mataró (tret d'algun any a l'estranger). El cinema, viatjar, nedar al mar o anar en bici són algunes de les seves aficions. També ho és la música, amb la qual assegura tenir una relació desigual: "El meu amor no està compensat amb una resposta de talent", confessa. És precisament el talent musical que a ell li hauria agradat tenir el que ha atorgat al personatge de la seva nova novel·la. I és que una altra de les aficions d'en Blai és escriure.

Un treball constant

'Canteu, canteu, ninetes' és la primera novel·la de ficció de Blai Manté, la qual narra la història d'un fals terapeuta que està a càrrec d'uns nois amb discapacitat intel·lectual durant un estiu a Menorca. "Abans d'aquesta idea n'he tingut d'altres –explica– però acabes triant la que creus que pot donar més joc". A l'hora d'escriure-la, en Blai ha barrejat vivències personals i inventades, així com elements còmics i dramàtics.
De moment, la història ja ha captivat el jurat del II Premi Empordà de Novel·la. Gràcies al fet d'haver guanyat el certamen, ha pogut publicar el llibre amb l'editorial Brau Edicions i aquest divendres el presenta a Mataró (Llibreria Dòria, 19 h).

En Blai ja havia escrit abans el llibre periodístic que recull les memòries d'alguns activistes del FAC: ‘Front d’Alliberament Català’ (2009). I després d'aquest pas endavant com a escriptor amb la primera novel·la de ficció, en Blai no satura. "Ja he presentat un altre relat més curt a un parell de premis, i sempre que pugui seguiré escrivint", explica. Haver publicat el llibre i que no hagi acabat al fons d'un calaix ha estat "una injecció de moral per continuar", assegura.

Sense deixar d'escriure

Escriure, per a en Blai, és una continuació del que ha estat la seva vida professional durant anys. Va estudiar la carrera de Periodisme i va treballar al 'Diari de Mataró' (que va deixar d'editar-se el 1998). També va treballar al programa infantil TPH Club de TVE i ha fet feines com a freelance. Després, explica, s'ha guanyat la vida fent altres feines. Ara mateix, és professor de secundària a l'IES Thos i Codina.

APUNTS:
Un llibre:
'Balzac i la petita modista xinesa', de Dai Sije.
Grup musical: Dusminguet.
Una pel·lícula: '24 hour party people', de Michael Winterbottom, o 'Grand Torino', de Clint Eastwood.
Un racó de Mataró: La plaça Gran al vespre.