Laura Martínez, la lluita per la igualtat des de dins

Aquesta mataronina, llicenciada en dret, presideix des de setembre l'Institut Català de les Dones (ICD).

  • Berta Seijo // Foto: cedida
  • Dijous, 21 Novembre 2019 11:09

Perfils, 2017/2019 - perfils-laura martinez

L'indret de Mataró de què Laura Martínez guarda un més bon record és la plaça Santa Anna. "Allà vaig viure les estones d'esbarjo de la meva infància i joventut, quan sortia de l'escola i ens reuníem tots els amics", afirma. Aquesta antiga veïna del carrer Barcelona ja fa més de dues dècades que va marxar del municipi, temps durant el qual ha viscut una trajectòria professional intensa, compaginant la seva vocació pel dret amb el seu interès per la gestió pública.

"Al batxillerat vaig fer dret com a assignatura optativa i des de llavors sempre he tingut clar que m'hi volia dedicar", assegura. Després de finalitzar la carrera, Martínez va estudiar un màster en Gestió i Direcció de Recursos Humans, però aviat es va adonar que el que realment volia fer era especialitzar-se en l'àmbit de la família. "Arran d'aquesta decisió vaig entrar en contacte amb la violència masclista, ja que darrere de molts divorcis s'hi amaga aquesta problemàtica", explica. D'això ja fa uns quants anys, i gràcies a l'experiència i els coneixements acumulats la mataronina presideix des de setembre l'Institut Català de les Dones (ICD).

De l'AMPA a la regidoria d'Educació

La cosa, però, no acaba aquí. Martínez també està involucrada en el món de la política, concretament a l'Ajuntament de Vilassar de Mar, al Consell Comarcal del Maresme (com a vicepresidenta tercera) i a la Diputació de Barcelona (on va ocupar el càrrec de diputada de Salut Pública i Consum). Al consistori hi va entrar el 2007, com a regidora d'Educació i Cultura i tinent d'alcalde: "Venia del món associatiu i CiU em va proposar que anés a les llistes sense ser militant. Llavors vam aconseguir majoria absoluta i vaig entrar directament al govern".

En el seu temps lliure, a aquesta vilassarenca d'adopció li agrada gaudir d'activitats culturals, especialment de les que tenen a veure amb la dansa i el teatre; fer esport i estar amb els fills.  

Cap a un pacte necessari

"En aquesta nova etapa de l'Institut Català de les Dones volem engegar el Pacte Nacional contra la Violència Masclista, una qüestió en la qual tots els partits, entitats i sindicats hem d'arribar a una entesa", explica Laura Martínez.

L'entrevistada és optimista i afirma que "no estem gaire lluny d'assolir aquest acord", tot i que alerta de l'auge de l'extrema dreta. "És un moviment que vol derogar les lleis de violència de gènere i d'igualtat, i ens fa por que aquest discurs que cada vegada té més visibilitat mediàtica pugui acabar calant en la nostra societat, que ja de per si és patriarcal i masclista", explica. 

APUNTS:
Una dona que t'inspiri: La meva mare
Una figura política: Ara mateix, Carles Puigdemont
Un viatge: Al Sud-est Asiàtic
Una pel·lícula: 'Tomates verdes fritos'
Un repte: Aconseguir la igualtat real i efectiva entre homes i dones