Maria Ardel, un univers literari propi

És la guanyadora de l'última edició del premi Helena Jubany gràcies a un relat que combina realitat i ficció

  • Berta Seijo // Foto: cedida
  • Dijous, 19 Desembre 2019 11:19

Perfils, 2017/2019 - perfils-Maria Ardel

Maria Ardel és la guanyadora de l'última edició del premi Helena Jubany, un guardó que s'ha emportat a casa gràcies a un relat que combina realitat i ficció. "Vaig escriure Paper d'estrelles expressament per al certamen i es tracta d'una recreació de l'univers del llibre original de Mary Poppins", afirma.

De fet, la protagonista de l'obra és la guia d'una ruta literària que té lloc a Londres i que està inspirada en aquest mític personatge creat per l'escriptora Pamela Lyndon Travers. Quant al vessant més realista del relat, Ardel ens explica que la seva narració ret homenatge a un dels seus alumnes, en Víctor, que va morir de càncer al mes de maig. "Quedava clar que ell havia de formar part d'aquest univers i per això vaig donar-li vida com a personatge sense canviar-li el nom", afegeix.

Aquesta barcelonina nascuda a finals de la dècada dels seixanta ja ha aconseguit saldar un dels seus deures pendents: publicar un dels seus textos. I és que una de les recompenses de guanyar l'Helena Jubany és distribuir la seva obra amb el diari Ara. "Participar en concursos literaris és una manera de donar-te a conèixer i d'aconseguir visibilitat, ja que ara mateix és molt complicat fer-te un lloc en el món editorial", assegura.

Filòloga anglesa per vocació

En els inicis de la seva època universitària, Ardel va començar a estudiar Periodisme. Tanmateix, aquests estudis no la van convèncer gaire i finalment els va canviar per Filologia Anglesa. "Podria haver estat Filologia Hispànica, Clàssica o Catalana, però el que em va fer triar és viure una temporada a Anglaterra", recorda. Sortosament, ara ho veu com "una decisió totalment encertada".

La seva passió per la literatura està present a la seva vida personal i laboral. "Per a mi, llegir sempre ha estat un refugi i un plaer, una afició que té molt a veure amb la meva faceta de professora de llengua i literatura", afirma.

Un cop amagat

Maria Ardel gaudeix molt com a mestra a l'Institut Investigador Blanxart de Terrassa. "De la docència, el que més m'agrada és el tracte amb els alumnes i poder compartir amb ells la meva inquietud per la llengua i la literatura angleses", afirma. Tanmateix, l'escriptora reconeix que la part menys bona de tot plegat és "haver de gestionar l'estrès que et provoca el contacte directe amb persones i situacions diferents cada dia".  Ara per ara, la majoria dels estudiants del centre on treballa no saben que una de les seves grans passions és escriure. "Molts se n'han assabentat fa poc, arran de guanyar el premi Helena Jubany, però sempre ha estat un dels meus cops amagats", confessa.

APUNTS:
Un escriptor de capçalera: Albert Cohen.
Un personatge literari que t’hauria agradat crear: Alícia, d'"Alícia al país de les meravelles".
En què t'inspires a l'hora d'escriure: En el record del meu pare i en vivències i persones que en algun moment han estat a la meva vida.
Un viatge: A la part més salvatge dels Estats Units.
Una afició: La lectura.
Un repte: Continuar escrivint malgrat el poc temps que tinc.