Josep Rodri: 'Em considero un activista cultural'

Josep Rodri, una vida de teatre

Josep Rodri, una persona molt involucrada a l’àmbit del teatre mataroní, ha participat des de ben jove a tot tipus d’activitats culturals. La participació a diversos grups de teatre, la recuperació de les Santes o la publicació de la revista, ja desapareguda, Mataró Escrit són alguns exemples.

Finalment, el passat 2003 Rodri s’estrenà com a director amb l’espectacle Morir a Bagdad fent homenatge a les víctimes de la guerra. El col·lectiu Teatre per la Pau, que ha representat 44 vegades l’espectacle arreu de Catalunya, proposava als espectadors una instal·lació amb 36 actors i actrius, la majoria no professionals, ajaguts a dins un taüt explicant els seus darrers pensaments abans de morir. “El grup estava format per gent de llocs i àmbits molt diferents. El col·lectiu va sorgir en aquell moment, no és un grup estable. De fet, actualment ja no existeix” explica el director.

Morir a Bagdad va aconseguir impactar a tots els festivals de Teatre on es presentava i a moltes de les persones que presenciaven l’event. “La representació que més ens va afectar anímicament va ser al Festival Entre Cultures de Tortosa. Allà hi havia gent d’Iraq, de Palestina... Ells no entenien els textos, però han viscut en primera persona el que nosaltres explicàvem, entenien la situació. Quan vam acabar ens ho agraïen, ploraven. La gent que estàvem allà ens en recordarem sempre perquè va ser molt especial” recorda en Josep.

A més de la dedicació al món del teatre, Josep Rodri toca el piano i és membre d’una coral d’Arenys, i és que, tot i estar molt orgullós de la seva trajectòria, si al director li haguessin deixat escollir, en algun moment de la seva vida, la seva professió hauria estat, sense cap mena de dubte, la de director d’orquestra. 

“La violència sempre és motivada per alguna cosa” afirma Josep Rodri

Després de l’èxit de Morir a Bagdad, el proper 5 d’octubre Josep Rodri presentarà Violències al Festival Panorama ‘06 d’Art Contemporani d’Olot. Una nova exposició-espectacle muntada a una gran instal·lació i que està composta per diferents tipus d’arts visuals i d’accions teatrals. “La violència sempre és motivada per alguna cosa. Hem agafat 10 temes que suposen violència i a cadascuna li hem fet un tracte diferent. Hi ha casos que es fa a través d’actors i casos que es mostren a través d’arts visuals” explica el director.

El nou moviment anomenat Perfomance, és un art que alhora engloba molts altres i que necessita la participació del públic. Violències, compta amb la participació de 6 dels actors de Morir a Bagdad i arribarà a Mataró el gener del 2007.

Apunts

Després de la seva jornada laboral, Josep Rodri participava a moltes de les activitats culturals que s’han fet a Mataró al llarg dels anys. A més de formar part del Grup Xaloc, on acudien tots els grups de teatre rellevants de l’àmbit espanyol com Joglars, Comediants o Dagoll Dagom, també va formar part del grup que va dur a terme la recuperació de les Santes i el Carnestoltes. Però sens dubte, una de les seves millors aportacions va ser la publicació de la revista Mataró Escrit que va néixer l’any 1986. Santi Carreres, Joan Catà, Jaume Calsapeu o Manel Cusachs entre d’altres, són algunes de les persones que formaven el grup de voluntariats que publicaven la revista i que finalment va desaparèixer el 1993. En l’actualitat, el Museu Arxiu de Santa Maria en guarda alguns dels seus exemplars.