“El Museu ha de trobar el seu encaix a la ciutat”

Parlem amb Anna Capella, directora del Museu de Mataró

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 12 Maig 2017 00:00

Especials 2017, anna capella

Anna Capella és directora del Museu de Mataró des de finals del 2015. Conversem amb aquesta llicenciada en història de l'art que va dirigir durant 17 anys el Museu de l'Empordà, a Figueres. Ara se situa al capdavant del conjunt del Museu de Mataró, que comprèn diversos equipaments expositius de la ciutat.


Quin va ser el repte més destacable en assumir la direcció del Museu fa un any i mig?

El Museu de Mataró compta amb diversos equipaments: Can Serra, Ca l'Arenas, el Centre d'Art del Museu de Mataró i el Clos arqueològic de Torre Llauder, on hi ha situades les restes de la vila romana. A més, també compta amb l'exposició permanent sobre el gènere de punt de Can Marfà.
Per aquest motiu, un dels reptes més clars era el de gestionar tants equipaments diferents amb les seves funcions dins la ciutat. Quan tens diversos centres i has de proporcionar una visió unitària, neix el repte.

Quina tasca fa el Museu de Mataró a la ciutat?

El Museu de Mataró es dedica a la salvaguarda, estudi, conservació, recerca i difusió del patrimoni arqueològic, moble i natural de Mataró. És evident que un museu fa exposicions i activitats, però també ens dediquem a la recerca, la investigació i la conservació del patrimoni de la ciutat, entre d'altres. Aquestes tasques són molt menys visibles i busquem maneres de donar-les a conèixer. L'objectiu principal és que el museu trobi el seu encaix dins la ciutat i l'usuari el reconegui com un espai d'oci i cultura propi.

Què suposa per a la ciutat que el Museu tingui diversos equipaments amb continguts artístics, culturals o arquitectònics diferents?

La no especialització del Museu, sinó que contingui diverses disciplines i col·leccions d'art, arqueologia i del llegat històric de la ciutat, té avantatges i inconvenients. El procés per donar a conèixer el llegat de la ciutat és més lent, però l'amplitud de branques enriqueix els espais expositius.

Quina és l'afluència de visitants en els diversos equipaments?

La xifra de visitants i usuaris presencials dels equipaments que formem el Museu de Mataró durant l'any 2016 va ser de 34.251 persones. L'horari d'obertura general és reduït però les visites escolars són molt freqüents i conformen el 30% del nostre públic. Pel públic general obrim al vespre perquè considerem que és l'estona d'oci majoritària dels ciutadans. Cal destacar que recentment està augmentant la demanda de visitants que volen fer activitats col·lectives i socials al Museu.

"Volem donar més sortida a la col·lecció, al llegat que ja tenim”

Com es podria fer créixer el públic?

Ens falta aprofundir en la difusió i la comunicació de les exposicions i del que es fa al museu. A més, també estem treballant en relació amb la promoció de la ciutat i el turisme. Per aquest motiu ens proposem analitzar el públic turístic de la ciutat i gestionar l'horari diürn perquè visitin els museus.

Quins projectes heu realitzat des que estàs en el càrrec i quins aspectes has intentat impulsar?

Hem continuat treballant en els projectes expositius que ja estaven en marxa i que formaven part del calendari com, per exemple, l'exposició dels 40 anys de la balena que vam inaugurar fa poc a Can Serra. A més, hem revisat les col·leccions de ciències que teníem en el museu i que fins ara havien estat molt poc exposades. Una de les nostres intencions és donar més sortida a la col·lecció, al llegat que els mataronins no veuen.

Especials 2017, anna capella

Quins altres objectius teniu en el museu?

Volem que sigui un museu plural. Hem d'anar treballant amb la col·lecció per poder-la ensenyar i incorporar-la en els circuits que ja tenim establerts. El museu té dues funcions bàsiques: l'una és conservar i preservar les obres, l'altre és la de difondre i ensenyar el llegat de Mataró. Hem de casar les dues funcions i procurar que el que es fa tingui més visibilitat.

Com us proposeu augmentar la visibilitat?

En primer lloc volem crear una pàgina web nova i fer ús de les xarxes perquè és molt important donar a conèixer la feina que fem portes endins. També ens proposem treballar en equip amb altres museus. Per exemple, ens hem incorporat al 'visitmuseum', una aplicació per a telèfons mòbils pels interessats en la cultura i el patrimoni.

El pressupost per a l'activitat del Museu de Mataró és suficient per complir els vostres propòsits?

Els recursos ens permeten portar a terme les nostres idees però no són els que voldríem i ens limiten. L'execució és més lenta del que ens agradaria. Els museus i exposicions són la primera pantalla de representativitat de la ciutat però els recursos destinats a cultura no són mai els que desitjaríem que fossin.

Creus que l'espai dels artistes que es vol ubicar a la Presó, serà una bona iniciativa per la ciutat?

Considero molt important que es doni impuls a les obres dels artistes contemporanis, perquè són els que observen el present i el transformen en art. Ells parlen d'actualitat i reflecteixen el que passa ara, que és el que ens representarà en un futur. Els museus ens situem al seu costat per donar visibilitat a llarg termini.

S'exposaran finalment obres d'Antoni Viladomat a Mataró?

Està previst que el Museu de Mataró formi part d'un circuit expositiu titulat 'Coincidències Insòlites', que parlarà de les tècniques pictòriques de l'obra d'Antoni Viladomat analitzant-ne les obres. L'exposició itinerant es podrà visitar al Museu de Manresa, al de Premià de Dalt i, posteriorment, al de Mataró. A més de les obres de la mostra, complementarem l'obra de Viladomat amb el que comptem en la nostra col·lecció.

Amb motiu de l'any Puig i Cadafalch, què prepara el Museu?

Estem preparant una exposició que inaugurarem el 17 d’octubre, un projecte molt engrescador creat pels nostres equips, les conservadores del museu i col·laboradors externs. A més, comptem amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat.

Especials 2017, anna capella
Un dia i una nit de museus
El Dia Internacional dels Museus se celebra el 18 de maig per sensibilitzar la societat a l'hora d'entendre els museus com a mitjà d'enriquiment cultural. A més d'aquest dia, també es programa la Nit dels Museus el dissabte 20 de maig, en el qual s'obre l'accés a qualsevol ciutadà fins a les 00 h de la nit, i algunes activitats més el diumenge 21 de maig. Els museus de la ciutat se sumen a les dues iniciatives programant activitats especials com, per exemple, visites comentades, espectacles teatrals o conferències. Segons explica Capella aquestes jornades d'obertura especial dels museus “són els nostres dies de festa gran”. Entre les activitats més destacades del dijous 18 han programat una conferència gratuïta titulada 'L'arquitecte Lluís Gallifa Grezner: els inicis d'una llarga trajectòria' a les 19.30 al museu Arxiu de Santa Maria.

Les activitats del 20 i el 21 de maig han estat pensades perquè l'espectador pugui encadenar la visita a diversos actes, afirma Capella. La jornada de dissabte finalitza amb un concert gratuït a Ca l'Arenas que fusiona el jazz i el flamenc amb la bailaora Sònia Sánchez, el guitarrista Nuno Rebelo i el percussionista Ivo Sans. També destaquen les visites teatralitzades a Torre Llauder amb dos personatges que descobriran els secrets de la vila romana.
En definitiva, el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus és una “ocasió especial de trobar-se una tarda de dissabte diferent, una festa cultural”, explica Capella. Totes les activitats tenen vocació de servei públic. Esperen tenir encara més visites que en l'edició passada, en la qual van comptar amb més de 1200 espectadors.