Les xifres dels Pastorets

Diumenge arrenca l'Estel de Natzaret a la Sala Cabanyes

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 20 Desembre 2018 11:37

Cultura 2018, pastorets

Aquest diumenge a les cinc de la tarda comencen a la Sala Cabanyes les representacions de 'L'Estel de Natzaret', l’espectacle nadalenc per excel·lència, Patrimoni Cultural de la Ciutat des de 1981. Marc Molina afronta la seva segona temporada al capdavant de l’espectacle després que, la temporada passada, el calendari quedés afectat per les obres de remodelació del teatre del Centre Catòlic. Molina compta amb el mateix equip de direcció de l’any passat, que va aportar una mirada nova a l’espectacle. Jordi Lluch continua en la direcció musical i Maria Garriga com a responsable de coreografies.


Els Pastorets de Mataró tenen tot un món amagat que l’espectador no veu. Mentre dalt de l’escenari s’hi representa el muntatge, entre bambolines desenes de persones duen a terme una feina oculta per fer possible l’escena o bé preparar la següent. Per poder ensenyar al públic tot allò que, malgrat que no es vegi, també passa, es repetirà l’experiència de fa dos anys de fer dues funcions amb els canvis entre quadres a vista i amb pantalles laterals que permetin saber què està passant fora d’escena.

El dissabte 12 i el diumenge 13 de gener seran dues representacions diferents en què els espectadors podran veure, a més de la funció, tots els elements que envolten Els Pastorets.

De tota manera, aquells que vulguin conèixer encara amb més detall l’interior de la Sala podran fer-ho en dues visites guiades els diumenges 23 de desembre i 13 de gener. Diverses persones de l’equip tècnic de l’entitat mostraran les entranyes del teatre i tots els elements (alguns més secrets que d’altres) necessaris perquè funcioni un espectacle.
Com a prèvia de les deu representacions, aquesta setmana, anem entre bastidors i enumerem diferents paràmetres i curiositats de l'obra de la Sala. Molts petits trucs i engranatges històrics que s'accionen cada dia que acaba brillant l'Estel.

1 animal

Cultura 2018, pastorets

Aquest any només hi sortirà el burro característic. Antigament també hi havia bens i coloms.

12 projeccions

Cultura 2018, pastorets

Ja fa any que formen part de l'obra però el 'mapping' al pròleg és una de les apostes d'aquest any.

512 pàgines de partitura

Cultura 2018, pastorets

La música dels Pastorets és composta pels Mestres Enric Torra, Felip Vilaró i Mossèn Miquel Ferrer.

16 micròfons

Cultura 2018, pastorets

En porten tots els personatges amb paper o cant i també està sonoritzada l'orquestra.

6 flamarades

Cultura 2018, pastorets

És un dels efectes més antics i genuïns i s'aconsegueix amb una "pipa" de pols de suro.

132 cops de pedretes

Cultura 2018, pastorets

El ball dels actors més menuts tanca la Casa de Naïm i es compon d'aquest  total de cops de pedreta de fusta.

45 dimonis a l'infern

Cultura 2018, pastorets

Xifra per representació. En total en "plantilla" hi ha 90 dimonis que componen els dos equips de dimonis. No és l'escena amb més gent a l'escenari: la Casa de Naïm és la que té el rècord.

16 músics

Cultura 2018, pastorets

Comandats pel director, formen un equip de 17 persones. És l'única part professionalitzada de la representació dels Pastorets de Mataró, que sempre ha apostat per la música en directe.

4 "pets"

Cultura 2018, pastorets

Coneguts com a  "polvos" en l'argot tècnic, es fan amb magnesi i enceguen el públic quan irromp l'Àngel.

80 anys, l'actor més gran

Cultura 2018, pastorets

Fa de pastor i apareix en escena amb la resta. Molts veterans de la Sala segueixen sortint a escena pels Pastorets.

0 anys de l'actor més petit

Cultura 2018, pastorets

Perquè encara ha de néixer, previsiblement al gener. Farà de nen Jesús. Els nens Jesús són fills de membres de la Sala Cabanyes i es considera un honor ser-ho.

20 paneres a sortejar

Cultura 2018, pastorets

En  cada representació el públic i el propi personal opta al sorteig d'una panera dolça i una de salada.

200 tires del sorteig

Cultura 2018, pastorets

És molt estrany que no es venguin totes les tires per optar a les paneres. Antigament se sortejava un be.

62 focus

Cultura 2018, pastorets

La majoria són fixes però també hi ha els mòbils automatitzats i els coneguts com a "canons" amb els que els tècnics segueixen manualment els moviments dels personatges a escena.

220 quilos de gel sec

Cultura 2018, pastorets

El denominat gel sec és com es coneix la neu carbònica que és l’estat sòlid del diòxid de carboni. Combinat amb aigua genera el fum blanc característic de tantes escenes dels Pastorets, amb especial protagonisme durant bona part del Pròleg o de l'Apoteosi.  Hi ha dos tipus de "fums" durant l'obra, el que segueix a ras d'escenari i el que s'enfila. L'efecte conegut com "boira baixa" s'aconsegueix barrejant el gel sec amb aigua calenta.

395 participants

Cultura 2018, pastorets

Fan possible les 10 representacions anuals dels Pastorets de Mataró. Un total de 234 actors i 161 tècnics, acomodadors i músics o personal de logística.

1.112 metres de corda

Cultura 2018, pastorets

Se n'utilitzen 80 pels vols i 1032 pels decorats. Les cordes reposen sobre "la pinta" i concentren la feina al telar. A l'infern i l'apoteosi fan falta 7 persones a ple rendiment.

432 localitats

Cultura 2018, pastorets

En cada representació hi caben 60 persones a les llotges, 86 a l'amfiteatre i 286 a les butaques de platea. Molta venda és on-line.

21 usos de l'escotilló

Cultura 2018, pastorets

És el mecanisme amb el que els dimonis pugen i baixen de l'infern. També en Jonàs, a la Foguera, l'utilitza.

+300 peces d'atrezzo

Cultura 2018, pastorets

Hi ha terrisses, flors, cistells, saques, espigues, garbells, forques de dimoni. Durant l’any es guarden en un magatzem a la Gàbia. Durant els Pastorets tenen una zona pròpia a tocar de l’escenari.

24 postissos

Cultura 2018, pastorets

Comptant barbes i bigotis. Durant l'any del Centenari es va fer una inversió en renovar-ne bona part.

5 vols de personatges

Cultura 2018, pastorets

Una nimfa, una bruixa, Satanàs, Gabriel i Miquel utilitzen aquest mecanisme de doble eix que fa un gran efecte.

28 vares

Cultura 2018, pastorets

Les porten tots els actors varons que surten a la representació i una d'elles, sempre la mateixa, floreix al Temple gràcies a un mecanisme de palanca que acciona el mateix Sant josep.

45 decorats

Cultura 2018, pastorets

S'utilitzen 45 decorats fets de paper –els més antics– i roba. Paulatinament s'ha anat substiuint un material per l'altre i Sala Cabanyes vetlla per mantenir l'imatge dels antics decorats quan en substitueix algun. També des de fa 20 anys s'utilitzen els laterals de l'escenari, amb 12 decorats propis. El decorat més antic és el del Temple. Data dels anys 20 del segle passat  i és de paper. Té una perspectiva única. S'ha restaurat per mantenir-lo.