Arenys de Munt tindrà un gran museu dissenyat per l'arquitecte Frank Gehry

Es construirà a l'entorn de la Masia Can Colomer de la població i inclourà 8.000 metres quadrats per acollir exposicions

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 27 Desembre 2018 08:35

Can Colomer d'Arenys de Munt

Arenys de Munt podria acollir un centre museístic dissenyat pel prestigiós arquitecte Frank Gehry a l'entorn de la Masia Can Colomer. Es tracta d'una iniciativa de l'empresa NaturalmarcsBCN, finançada per un inversor internacional, i que segons els seus impulsors "exhibiria una part de la col·lecció d'art privada de Lluís Bassat". Segons ha pogut saber l'ACN, el nou edifici disposaria de tres plantes amb un auditori, un restaurant, i una superfície de més de 8.000 metres quadrats per allotjar la mostra permanent del publicista i altres exposicions itinerants. L'alcalde de la localitat, Joan Rabasseda, ha elogiat "l'ambiciós projecte" que des del seu punt de vista servirà per "posar Arenys de Munt en el mapa".

El nou centre museístic d'Arenys de Munt és una iniciativa que sorgeix del maresmenc Marc Roig, veí de la població i gerent de l'empresa NaturalmarcsBCN. "Sempre he tingut passió per l'art i molta relació amb persones destacades d'aquest àmbit", comenta l'emprenedor, que apunta que fa temps que treballa per aconseguir finançament perquè aquest projecte esdevingui una realitat.

Zona hotel Arenys

Al triangle Barcelona-Girona-Arenys
Roig es mostra convençut que el nou equipament és una oportunitat excel·lent per donar a conèixer Arenys de Munt i Catalunya, i destaca la ubicació estratègica del futur museu: "Estem entre Barcelona i Girona, dues ciutats molt turístiques, però a més tenim la Roca del Vallès a tocar, un municipi que rep 4,6 milions de visitants anuals, els quals tenen un perfil similar al que cerquem nosaltres", comenta el promotor, que afirma que disposa dels "ingredients" bàsics per tirar endavant la fita.

En aquests sentit, recorda que un inversor estranger finançarà la construcció de l'equipament que dissenyarà el prestigiós arquitecte canadenc Frank Gerhry. "És un dels més importants i influents del món, internacionalment conegut per la seva arquitectura personal, que incorpora noves formes i materials i és especialment sensible amb el seu entorn", comenta. 

La zona del nou hotel d'Arenys

L'Ajuntament hi obre la porta

En declaracions a l'ACN, l'alcalde d'Arenys de Munt, Joan Rabasseda, s'ha mostrat convençut que aquest projecte és beneficiós pel municipi, i ha remarcat que "contempla un àmbit arquitectònic potent amb un professional de prestigi al capdavant". El batlle ha considerat que es tracta d'una obra "d'interès públic" i ha expressat el suport de l'administració local "amb els emprenedors i també amb aquest cas concret".

Rabasseda ha reconegut que hi ha diferents "condicionants" com ara el planejament urbanístic – es vol edificar en un terreny no urbanitzable - , l'impacte paisatgístic i social que pot tenir, o el fet que el Pla Territorial General de Catalunya contempla construir una carretera per unir el Maresme i el Vallès Oriental a través de la zona boscosa on es vol aixecar el futur museu d'art contemporani. Amb tot, ha dit que "sempre hi ha marge de maniobra quan es tracta de temes d'interès públic". Es mostra convençut que quan arribi el moment, "la Comissió Territorial d'Urbanisme, la Generalitat, i l'Ajuntament", treballaran conjuntament per fer possible aquesta fita.

Possible col·laboració de Bassat

Segons Marc Roig, el nou edifici es dividiria en tres plantes. A la primera s'hi ubicaria un restaurant i un auditori d'ús privat i públic, ja que s'arribaria a un acord amb l'Ajuntament d'Arenys de Munt per gestionar-lo. A la segona planta hi hauria el museu d'art contemporani amb una mostra permanent amb obres de la col·lecció Carmen i Lluís Bassat i també amb un espai per exposicions itinerants. Pel que fa a la tercera planta, hi hauria les noves oficines de NaturalmarcsBCN. Rius assegura que la previsió és que l'equipament rebi un milió de visites anuals. Tot i això, fonts de la Col·lecció Bassat han explicat a l'ACN que no existeix "cap compromís" amb el futur museu d'Arenys de Munt: "L'aposta i el compromís és amb Mataró i amb la Nau Gaudí", insisteixen les mateixes fonts, que desvinculen l'eventual projecte de Gehry a un hipotètic trasllat de la seu del museu.

Col·lecció Bassat 1980-1989 - Nau Gaudí

Des de la Col·lecció també comenten que si quan el museu d'art contemporani d'Arenys de Munt estigui en marxa apareix alguna oportunitat de col·laboració amb els seus promotors, s'estudiarà llavors la idoneïtat o no d'arribar a acords puntuals, de la mateixa manera que actualment es cedeixen peces per a exposicions en altres museus.