26-M: què volen els partits per a Argentona?

A dos dies per a les votacions, recollim les principals propostes de les set formacions que lluiten per aconseguir l'alcaldia de la vila, després de la retirada de Ciutadans

  • Redacció/Arg. Com. // Foto:cedida
  • Divendres, 24 Maig 2019 08:19

Argentona 2014/2019, eleccions argentona

Aquest diumenge, prop de 9.500 veïns d'Argentona estan cridats a votar, en el marc d'uns comicis en què participen set formacions, després de la retirada de Ciutadans. Per facilitar una mica la feina als electors, resumim les propostes destacades de cada partit.


Moguts per l'autodeterminació

La candidatura encapçalada per l'actual alcalde de la vila, Eudald Calvo, arrenca nova etapa amb un programa en què "la consecució de la República catalana" marca l'agenda. Així mateix, UNITAT-Argentona per la República aposta pel desenvolupament sostenible i integrador del poble, i afirma que treballarà per assolir els objectius de l'Agenda 2030 i per plantejar un procés de pressupostos participatius pluriennal.

"Posar la vila al dia"

Per la seva banda, Tots per Argentona es torna a presentar a les municipals per "posar la vila al dia", avalats per una experiència que volen "fer valdre". Entre les propostes de la formació liderada per Montse Capdevila destaquen diversos punts, com, per exemple, el seu compromís a "crear un mapa de necessitats per saber en quina situació es troben els argentonins i argentonines"; millorar la col·laboració amb les entitats del tercer sector i d'economia social; engegar polítiques d'igualtat efectives o revitalitzar el comerç de proximitat a la plaça de Vendre. 

Augmentar la seguretat a la vila és un dels punts que la majoria de partits tenen més present

Defensar els interessos de les urbanitzacions

Urbanitzacions Argentona vol aterrar a l'Ajuntament perquè els veïnats del municipi "deixin de ser ciutadans de segona" i "siguin escoltats". David Nieto, primer a la llista, afirma que la nova formació aspira a ser clau en els pactes per formar govern, encara que només tingui un sol regidor. Entre les seves propostes, destaquen la creació de la figura del “regidor de barri”, dedicar el 15% del pressupost anual a inversions en les urbanitzacions o "expulsar les persones que ocupen habitatges".

Un "canvi de rumb" a Argentona

Segons va afirmar en la presentació oficial de la candidatura, l'alcaldable del Partit Popular, Fran Fragoso, "a Argentona li falta ambició" i és per això que proposa "un canvi de rumb".

De fet, la formació aposta per tirar endavant el projecte de la piscina municipal coberta, la nova biblioteca,  la recuperació de la Font Picant i la construcció d'un casal d'avis de propietat municipal. D'altra banda, el partit vol ampliar la plantilla de la Policia Local i instal·lar càmeres de seguretat.

La Velcro és un dels equipaments que més controvèrsia ha generat en campanya

Pendents de la Velcro

Per a Susana López, candidata a l'alcaldia d'Argentona pel PSC, l'equipament més difícil de gestionar en aquest mandat serà l'antiga fàbrica Velcro. En aquest sentit, la seva formació aposta pel consens entre tots els partits per decidir quin serà el destí d'aquest equipament.

Tanmateix, hi ha altres punts on no hi ha debat per a López: oferir garanties perquè els argentonins i argentonines "se sentin segurs a l'hora de posar el seu pis" de lloguer; crear una línia llançadora d'autobús de les urbanitzacions al centre d'Argentona i d'aquí a Mataró, o actualitzar la cartera de serveis socials i fer un pla d'igualtat per a empreses.

Zones d'aparcament i regidoria de Benestar Animal

En aquests comicis, Junts per Catalunya ha optat per no incorporar-se a la llista unitària independentista liderada  per Eudald Calvo per "no empobrir la cursa electoral". De fet, el líder del partit, Bernat Calvo, afirma que la seva candidatura és de "centre ampli catalanista, sobiranista i plenament argentonista".

En el programa de Junts per Catalunya destaca la posada en marxa de la regidoria de Benestar Animal, l'aposta per la creació de "dotzenes i dotzenes de places d'aparcament en bateria" a la ronda de Llevant o la incorporació del Casal de la Gent Gran al nou equipament a Can Doro i Cal Guardià.

Atendre les peticions històriques del poble

Posar Argentona en el mapa per accions positives és el principal objectiu d'Olga Ortiz, candidata a l'alcaldia d'Units per Avançar.
Les principals línies del seu programa electoral són potenciar el comerç urbà i de proximitat; promoure l’oferta formativa adequada per a la realitat sociolaboral del municipi; posar més mitjans a l'hora de donar suport a la dona en l'entorn laboral i familiar; afavorir la integració dels infants amb indicadors de vulnerabilitat, i continuar amb el projecte de la nova biblioteca a Can Doro i Cal Guardià.