El Viver obre les portes per celebrar una festa cultural i solidària

Com ja és tradició, Argentona acollirà aquest diumenge, 15 de setembre, una nova edició de la Festa del Viver, organitzada per la Fundació Setba

  • Berta Seijo // Fotos: Arg.Com. i cedides
  • Divendres, 13 Setembre 2019 10:05

Argentona 2014/2019, festa viver

No és la primera vegada que la finca el Viver d'Argentona obre les portes per acollir una jornada d'esbarjo per a tot el poble. De fet, la Festa del Viver se celebra des de fa dècades, sempre coincidint amb la diada de les marededeus trobades i donant pas a actes com la missa o el berenar d'ensaïmada i xocolata.

"Quan va morir la baronessa, el president de la Fundació Setba, Darío Olaortua, va heretar l'immoble", explica Cristina Sampere, directora de l'entitat amb seu a Barcelona. El nou propietari va decidir conservar la tradició, però alhora va voler introduir noves activitats de caràcter cultural i, sobretot, social.

Una festa oberta a tothom
La nova edició de la Festa del Viver se celebrarà diumenge, 15 de setembre, a la coneguda finca, ubicada al número 6 de la carretera de Vilassar. "La nostra idea sempre ha estat col·laborar amb el veïnat i altres entitats que pertanyen al Maresme", assegura Sampere. En aquesta línia, la jornada oferirà un concert de la Coral Càntir d'Or d'Argentona, formació que ja hi ha participat altres anys i que cantarà el "Goig a la Mare de Déu del Viver".  

Tot seguit el piano que hi ha ubicat a la sala d'exposicions de la finca esdevindrà el protagonista. "Amb la col·laboració del Concurs Maria Canals, hem convidat un pianista que animarà tots aquells que vulguin a tocar l'instrument i a gaudir de la música en primera persona", explica la directora de Setba.

Argentona 2014/2019, festa viver

El bosc d'Oma, obra d'Agustín Ibarrola al País Basc, ha estat la font d'inspiració de la Fundació Setba

El bosc pintat

La sala d'exposicions de l'immoble també acollirà, durant tota la jornada, un tast del projecte "Natura ésCultura", iniciativa que vincula l'art, la natura i la teràpia. La mostra aplegarà els treballs del taller creatiu "El bosc pintat", que es du a terme des de l'any passat a Avinyó, municipi ubicat al nord de la comarca del Bages.

L'experiència ha estat tan positiva que s'ha repetit també a Argentona, en el marc de la Festa del Viver. "Una desena d'usuaris de la unitat de salut mental de l'Hospital de Mataró van començar a pintar abans de l'estiu una part del bosc de la finca", explica Sampere. Aquests artistes amateurs han posat color, amb pintures ecològiques, als pins de la zona. "És una pràctica totalment inofensiva, ja que l'escorça d'aquests arbres cau amb el temps", assegura.

L'objectiu de la fundació és que es facin noves edicions d'aquest taller i tingui una dimensió pedagògica: "Durant el curs convidarem els alumnes de les escoles d'Argentona a visitar el bosc perquè coneguin la iniciativa i hi puguin col·laborar pintant algunes llesques de pi".

Argentona 2014/2019, festa viver

A la tarda serà el torn del taller de tints naturals elaborats amb plantes i fruites del Viver

Música i ballada de sardanes a la cloenda

A la tarda, la Festa del Viver rebrà els dibuixants de l'associació Urban Sketchers Barcelona, que s'encarregaran de fer un retrat de la finca i els seus voltants.
D'altra banda, a partir de les 4 de la tarda hi haurà una mostra d'oficis artesanals, amb un taller de tints naturals fabricats amb plantes i fruites que hi ha al Viver. "La inscripció és gratuïta i hi pot participar tothom", explica la directora de la fundació. De fet, ja es pot reservar plaça per a alguna de les dues sessions que hi ha programades.
Aquestes activitats aniran acompanyades de la tradicional ballada de sardanes, del concert de Pep Lladó i dels foodtrucks, que seran durant tot el dia a la finca.

La missió de la Fundació Setba

La Fundació Setba es va crear fa 10 anys com una fundació cultural amb espai expositiu. Aviat, per vocació i interès del seu president, l'entitat va adquirir un fort valor social i va començar a treballar perquè els seus projectes culturals s'adrecessin sempre a col·lectius en risc d'exclusió.
A banda del bosc pintat d'Avinyó o la Festa del Viver a Argentona, la fundació també ha organitzat exposicions en indrets com la presó Model o el metro de Barcelona.