Unes obres deixen al descobert el molí de Can Coca

L'administració encara ha de determinar quin grau de protecció atorga a la troballa i, per tant, en quina mesura afectarà la construcció d'habitatges prevista

  • Argentona Comunicació
  • Divendres, 15 Novembre 2019 08:25

Visita

La promoció d'habitatges prevista a la zona de Can Coca ha sofert un entrebanc. Els treballs d'anivellament de la zona han deixat al descobert les restes íntegres del molí, una construcció amb dos segles d'història.

De fet, la setmana passada, els actuals propietaris, l'alcalde, el regidor de Cultura, diversos tècnics municipals i dos tècnics de la Generalitat de Catalunya van visitar la zona. El següent pas és que els arqueòlegs de l'ens autonòmic determinin el nivell de protecció que mereix la troballa i, per tant, quina afectació comporta per a la construcció d'habitatges que s'hi ha de fer. Aquesta decisió pot marcar l'obertura d'un conflicte entre administració i propietaris, ja que aquests van adquirir el solar amb les garanties que els elements històrics que hi havia s'havien de documentar però, en cap cas, protegir. Com a conseqüència, depenent de l'informe arqueològic, s'haurà de negociar un canvi en la planificació de la promoció residencial.

La història del molí

El molí de Can Coca el va fer aixecar el propietari de l'indret, Pau Janer i Calopa, entre el 1818 i el 1820. El constructor va ser Isidre Torner, mestre de cases i forner de rajoles d’Argentona. El molí només va funcionar uns 50 anys i va patir diverses reformes. Una d'aquestes va soterrar l'estructura de les moles que ara les obres han deixat al descobert.