Tafika Bursell de l'IES Argentona guanya el premi territorial del concurs Amic-Ficcions 2020

Un total de 7 joves del Maresme van arribar a la final del concurs literari entre els més de 3.660 alumnes que s’han presentat a la 12a edició del certamen

  • Redacció / AMIC
  • Divendres, 19 Juny 2020 15:21

Ficcions

Per primera vegada els finalistes i professors de tots els territoris de parla catalana, participants en el concurs literari AMIC-Ficcions, han seguit l’acte de lliurament de premis de la 12a edició del concurs a través de la plataforma Instagram Live a causa de la situació excepcional per la crisi del coronavirus. A l’esdeveniment s’ha donat a conèixer la guanyadora del Premi Territorial del Maresme. Es tracta de l’alumna Tafika Bursell Giralt, de l’IES d’Argentona, sota el pseudònim tafi_bursell, que ha estat premiada amb uns auriculars sense fil. Així doncs, amb el relat titulat “Láidir vol dir ser forta” la jove ha aconseguit emportar-se el guardó.

En total, 125 alumnes de 17 centres educatius del Maresme han participat en la 12a edició del concurs. D’aquests, 7 alumnes (7 relats) de secundària i batxillerat van aconseguir arribar a la final. Tanmateix, al lliurament de premis també s’ha fet un reconeixement al professorat, on Jaume Prat i Fabregat, dels Maristes Valldemia de Mataró, ha quedat finalista.

El primer premi cap a Barcelona

De les 172 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2020, guardonat amb un iPhone, ha caigut en mans del grup Larian, integrat per Laia Bosch Fontan i Arián Márquez Martínez, de l’Escola Sant Andreu – Manyanet, pel seu relat “La cova dels records”. El jurat, format per experts dins del món literari i cultural, ha considerat que la història mereixia el primer premi “per la destacada agilitat en el gust argumental, que sap combinar l'acció escaient en una narració d'aventures amb la necessària creació d'expectatives, i una fluïdesa narrativa que la connecta amb el llenguatge audiovisual”.

L’esdeveniment, l’últim de tres actes que s’han organitzat – Illes Balears, País Valencià i Catalunya – ha comptat amb la participació especial d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Oriol Magrinyà, director de l’Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla; Mohamed El Amrani,periodista i fundador de l’Associació Cultural Xarxa de Convivència de Roses; Marta Vivet, guionista de la sèrie de ficció de TV3 “Les de l’hoquei”; M. Carme Rodríguez, vicepresidenta de l’AMIC i Josep Ritort, secretari general de l’AMIC.

Dades de participació de Ficcions 2019-2020
Aquesta 12a edició va tancar el passat 31 de març amb una participació de 3.660 alumnes de 277 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (2.415), País Valencià (701), les Illes Balears (462), la Franja de Ponent (63), Andorra (14), Catalunya Nord (4) i altres territoris (1).

De les més de 1.500 històries publicades en la dotzena edició d’AMIC-Ficcions, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, va seleccionar 172 grups finalistes: 109 de Catalunya i Catalunya Nord (163 joves), 34 del País Valencià (57 nois i noies), 22 de les Illes Balears (28 alumnes), 5 grups de la Franja de Ponent (6 alumnes) i 2 d’Andorra (5 joves).

Premi Territorial del Maresme:

- tafi_bursell, de l’IES d’Argentona.

 Llistat de finalistes d’honor del Maresme (6 finalistes / 6 grups)

- Grup Pigmalió, de l’Institut Sant Pol de Mar.
- Grup juliafane, del Col·legi La Presentació (Arenys de Mar).
- Grup Alícia Íñiguez, dels Maristes Valldemia.
- Grup Ariadna Sánchez, dels Maristes Valldemia (Mataró).
- Grup jana garolera, de l’IES Alexandre Satorras (Mataró).
- Oreneta Fosca, de l’IES d’Alella.

 Professor finalista del Maresme

Jaume Prat i Fabregat dels Maristes Valldemia de Mataró

Organitza AMIC, compromís amb l’educació
El concurs AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, que enguany arriba a la dotzena edició, és una iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana. L’AMIC representa a més de 400 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre territori.