Imprimir aquesta pàgina

Condemnen a tretze mesos de presó i inhabiliten l'exalcalde de Llavaneres per un cas de mobbing

El jutge considera que l'actitud de Bernat Graupera "es contradiu amb els valors que s'exigeix a un alcalde"

Bernat Graupera, Alcalde de Llavaneres

L'exalcalde de Sant Andreu de Llavaneres per CiU i actual regidor no adscrit a l'oposició, Bernat Graupera, ha estat condemnat a tretze mesos de presó i tretze més d'inhabilitació per un cas de mobbing. L'exalcalde, a més, haurà d'indemnitzar amb 10.000 euros el funcionari que el va denunciar, l'exdirector d'Urbanisme de l'Ajuntament, Hugo Roldan. Segons el jutge, Graupera el va "apartar" de la feina amb voluntat de "degradar-lo moralment". La sentència, a la qual ha tingut accés l'Agència Catalana de Notícies, destaca que les decisions de l'alcalde són injustificades i demostren "l'intent d'humiliar el treballador". El jutge afegeix que aquesta actitud "es contradiu amb els valors que se li exigeixen a un alcalde".

El Jutjat Penal número 1 de Mataró condemna Graupera per un delicte contra la integritat moral d'un treballador, si bé l'eximeix del delicte de coaccions i amenaces que també denunciava l'acusació. El jutge entén que les explicacions que van donar els testimonis durant el judici del passat 24 de setembre són "persistents, versemblants, concises i lògiques" amb una seqüència de fets que "corrobora" la versió del treballador.

En aquest sentit, el jutge posa èmfasi en el fet que fins i tot una treballadora que va declarar a petició expressa de la defensa, va reconèixer que l'alcalde li va donar ordres de no passar cap trucada a qui havia estat cap de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament. Hi havia, segons resol el jutge, una "voluntat manifesta d'apartar Hugo Roldan de les seves funcions, mantenint-lo inactiu i assignant-li tasques estèrils".

Pel magistrat aquesta és una "evidència" de la voluntat de l'alcalde de "degradar laboralment i moralment" el treballador. Les mesures de reorganització interna, a més, es van prendre amb extrema "celeritat", tal com destaca la sentència, i durant mesos Roldan "no va desenvolupar cap tasca d'acord amb la seva categoria professional". Va ser el mateix dia de la investidura com a alcalde, el juny del 2007, que Graupera va ordenar al treballador abandonar el seu despatx en una "posada en escena" que segons explica el jutge "denota un intent d'humiliar el treballador" davant la resta de treballadors de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres.