Els ajuntaments es neguen a pagar el deute de les famílies vulnerables que reclama Endesa

La Diputació de Barcelona, que va convocar la setmana passada una reunió amb 150 governs locals, demana que els municipis no facin res de forma unilateral

  • Redacció-ACN // Foto: cedida
  • Dimarts, 10 Setembre 2019 11:35

Maresme 2017/2019, reunio ajuntaments contra endesa

 Al llarg d'aquest estiu, prop de 400 municipis catalans han rebut una carta d'Endesa en què se'ls reclamava que afrontessin el 50% del deute acumulat per l'impagament de les famílies en situació de pobresa energètica. Davant d'aquesta situació, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha demanat la màxima tranquil·litat als ajuntaments i els ha instat a no actuar de forma unilateral.

A hores d'ara, les administracions estan treballant de manera "conjunta" per tal de solucionar la qüestió "amb un conveni que donarà aixopluc a tots els municipis de Catalunya", va destacar Marín en una reunió celebrada la setmana passada amb els representants de 135 consistoris.  

En aquest sentit, la socialista va insistir que les negociacions amb Endesa les haurà de "liderar" el Govern, perquè és qui té "la responsabilitat i les competències", i que els diners hauran de sortir dels "pressupostos de la Generalitat".

Al Maresme: Argentona, Arenys de Mar i Mataró són alguns dels municipis que van rebre la carta.

El moment menys adequat

Durant la trobada, la presidenta de la Diputació de Barcelona va criticar que el moment en què Endesa va enviar la carta va ser "inadequat". "Els governs s'havien acabat de constituir i molts alcaldes estrenaven el càrrec", va explicar.

De la mateixa manera, Marín dona per fet que l'amenaça de la companyia de tallar el subministrament als veïns afectats si no es condona el deute "quedarà en un calaix". Segons les converses de la representant de la Diputació de Barcelona amb la directora general d'Endesa, "l'empresa ha entès que no han estat massa encertats enviant la carta als ajuntaments i no a la Generalitat".

Més de 25.000 afectats

Endesa té detectades prop de 25.000 persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya, les quals el 30 de juny del 2019 sumaven un deute de més de 21 milions d'euros, segons fonts de la companyia.