Una consulta per decidir si mantenen els forns crematoris del futur cementiri de Vilassar de Dalt

Tres associacions veïnals s'oposen a l'equipament per la seva proximitat al camp de futbol municipal

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 24 Novembre 2014 10:38

Imatge virtual del futur cementiri

L'Ajuntament de Vilassar de Dalt té previst convocar el primer trimestre de 2015 una consulta ciutadana per sotmetre a votació popular un projecte que ja ha estat aprovat i adjudicat per una amplíssima majoria del ple, però que darrerament ha despertat el rebuig d'alguns veïns. Es tracta dels forns crematoris inclosos en el projecte del futur equipament funerari, que preveu també un cementiri i un tanatori. Tres associacions veïnals s'hi oposen per la proximitat al camp de futbol municipal i al·leguen que les emissions de mercuri d'aquesta instal·lació, tot i estar dins dels límits legals, tindria efectes nocius per a la salut.

L'Ajuntament de Vilassar de Mar va començar fa quatre anys a projectar el futur equipament funerari del municipi. L'alcalde, Xavier Godàs, defensa que en els pròxims anys la capacitat de l'actual cementiri parroquial -propietat del Bisbat- quedarà obsolet. La construcció d'un nou equipament, per tant, s'entreveu innegociable. El consistori vol aprofitar el nou projecte per incloure un tanatori, sales de vetlles laiques i també un crematori, entre altres serveis. Tot plegat, integrat en l'entorn i configurant un espai singular que trenqui amb el vell concepte de cementiri. La construcció (4,5 milions d’euros) aniria a càrrec de l'empresa concessionària i el cànon que cobraria l'Ajuntament seria d'1,2 milions.

Oposició per les emissions de mercuri

Tot i aquestes dades, hi ha un grup de veïns del poble que rebutja el projecte per la proximitat del crematori al camp de futbol municipal. Segons Emili Gil, portaveu d'una de les tres plataformes opositores, el nivell d'emissions de mercuri que suposaria la posada en marxa dels forns seria perjudicial per a la salut dels nens del club de futbol. Les plataformes han recollit prop de 2.000 signatures en contra del projecte dels nous serveis funeraris i reclamen que es replantegi la seva ubicació. El govern municipal ha aturat la tramitació administrativa amb voluntat de dialogar amb les veus contràries al projecte i reclama ara que siguin els veïns qui s'asseguin a la taula de la comissió de seguiment del projecte.

La consulta, sobre els crematoris

L’alcalde, Xavier Godàs, assegura que el projecte compleix amb tots els paràmetres exigits per la Generalitat en matèria de forns crematoris i assegura que ell és el primer interessant en què la instal·lació estigui controlada. Godàs creu que el projecte de cementiri és irrenunciable i apel·la al diàleg en el cas del crematori. En aquest sentit, el pròxim ple de l'Ajuntament preveu iniciar els tràmits per a la convocatòria d'una consulta popular sobre aquest aspecte. Godàs assegura que la responsabilitat última ha de ser del govern municipal, però davant l'enrocament de posicions veu oportú que siguin els veïns qui, amb tota la informació al seu abast, es posicionin.