Fidelitat immarcescible

Crítica de 'La ceniza es el blanco más puro', de Jia Zhang-Ke

  • Joan Millaret-AMIC //Foto: cedida
  • Divendres, 14 Juny 2019 07:03

Cinema 2017/2019, la ceniza es el blanco más puro

El director xinès Jia Zhang-Ke estrena un nou i potent film, 'La ceniza es el blanco más puro' en que barreja amor i màfia amb rerefons social. Qiao (Zhao Tao -'Más allá de las montañas', 'Naturaleza muerta'-), una noia enamorada d'un mafiós local, Bin (Liao Fan - 'Black Coal'), viu a la ciutat xinesa de Datong. Tot es torçarà quan sigui empresonada després d'empunyar una arma davant un grup de joves per protegir Bin de ser assassinat.
Però el que arrenca com un film sobre un grup de malfactors, de bandes rivals i negocis il·legals, es transforma en un inesperat i sobri melodrama sobre la fidelitat traïda d'una dona.Un notable i regi film amb un protagonisme femení prodigiós, que transita de la joventut a la maduresa, on podem copsar com el pes dels anys s'acumula en les seves espatlles.

Zhang-ke dedica un paper esplèndid a la protagonista, la seva dona en la vida real i premiada com a millor actriu al Festival de Canes. Ella esdevé un prototip de dona valenta, decidida, múrria, emprenedora, calladament romàntica. Qiao demostra una tossuderia a prova de tot, no es desprèn ni renuncia als codis de conducta de la màfia tot i l'anacronisme dels mateixos en els temps moderns.