Hanoi Jane

'Jane Fonda in five acts' mostra les mil cares d'aquesta actriu nord-americana, una persona compromesa amb la societat, reivindicativa i molt valenta

Opinió 2017/2019, davant de tot- hanoi jane

Finals dels anys 90. Un parell de cintes VHS amb la Jane Fonda a la caràtula volten per casa. Amb malles, bodi esportiu, escalfadors i una cinta al cap, és el viu retrat de l'estereotip de dona perfecta, Miss Bellesa i Simpatia en persona. Dues dècades després esbrino que durant molts anys vaig estar equivocada.

Veure el documental 'Jane Fonda in five acts', produït per HBO i dirigit per Susan Lacy, em trenca tots els esquemes. Els prejudicis me l'han ben jugada. I és que el film mostra les mil cares d'aquesta actriu nord-americana que, a banda de protagonitzar pel·lícules de dubtosa qualitat com Barbarella, també va ser (i continua sent) una persona compromesa amb la societat, reivindicativa i molt valenta.

Fonda parla obertament i sense complexos de l'angoixant i traumàtica relació amb els seus progenitors (va assabentar-se del suïcidi de la seva mare a través de les revistes), dels abusos sexuals que va patir a la infància, de la seva lluita personal amb la bulímia o de la seva relació amor-odi amb el poder i els mitjans de comunicació. En aquest sentit, sembla que el president amb el qual mai va arribar a entendre's va ser Richard Nixon. El 1972, després d'una visita a Vietnam del Nord durant la qual va demanar a les tropes nord-americanes que aturessin els bombardejos, Fonda va començar a rebre els durs atacs del magnat republicà. En poques paraules, la llavors núvia d'Amèrica havia passat a ser la gran traïdora de la pàtria.

Sortosament, el temps ho cura tot, i "Hanoi Jane" —sobrenom que es va guanyar després de l'incident del Vietnam— va ressorgir de les cendres. Llavors convertida en reina de l'aeròbic, l'objectiu no havia canviat gaire. De fet, Fonda va començar a filmar els seus primers entrenaments per recaptar diners per finançar la Campanya per la Democràcia Econòmica, un moviment a favor dels drets civils i la protecció del medi ambient. El repte el va superar amb escreix: 'Jane Fonda Workout' va sortir a la venda el 24 d'abril del 1982 i, amb 17 milions d'unitats, va convertir-se en el VHS més venut de la història.

L'activista polifacètica no ha passat mai desapercebuda. Fa un mes, Fonda va ser detinguda en el marc d'una protesta a Washington. Amb 81 anys, l'actriu segueix lluitant per causes com el canvi climàtic o la legalització de l'avortament, i protagonitza els espots de L'Oréal. Una bona manera d'envellir amb classe.