Un clàssic mai no passa de moda

Premi Nacional de Disseny i un referent en la seva professió, Miguel Milá parla sense grandiloqüències i amb sentit comú

Argentona 2014/2019, Miquel Milà entrevista

Des del moment que el vaig veure entrar per la porta vaig saber que em cauria bé. Després de les presentacions, vam anar a seure allà on vam poder. Com que a ell li era igual el lloc, finalment vam optar per fer l’entrevista en dues cadires de plàstic que hi havia al mig del museu, les mateixes on després s’asseurien les persones que l’havien anat a veure.

I és que aquell dia, Miguel Milá presentava el càntir que havia dissenyat per a l’Argillà 2019, “un càntir lleuger, útil i pensat per ficar a la nevera”, com li agradava repetir. He de dir que les cadires no eren gaire còmodes ni estètiques i de ben segur ell també ho devia notar, però la conversa ens va distreure de qualsevol contratemps.

Premi Nacional de Disseny i un referent en la seva professió, aquest barceloní parla sense grandiloqüències i amb sentit comú. Durant l’entrevista va deixar anar frases que encara recordo, com que “la sort s’ha de treballar” o que “el secret de la creativitat és estimar allò que es fa”. Tot el que deia m’animava a seguir interessant-me sobre la seva carrera i vivències. Un cop tothom havia arribat i els organitzadors ja em miraven amb ganes de “robar-me” Milá, vam posar punt final a l’entrevista amb una encaixada de mans.

Ara, mesos després de la trobada, m’assabento que el dissenyador acaba de publicar un llibre que porta per títol 'Lo esencial: una guía de diseño para la vida'. Es tracta d’una obra que recull tots els seus principis i idees i en la qual resumeix, amb l’ajuda de la periodista Anatxu Zabalbeascoa i d’una forma que atrapa, les seves experiències vitals i professionals. Queda clar que, amb 89 anys, Milá segueix sent un home obsessionat amb els petits detalls, el benestar i el confort, i a qui li horroritza la dictadura del disseny. En aquest sentit, coincidim absolutament; jo també penso que les aixetes que som incapaços d’obrir a la primera són absurdes i mai no em compraria un sofà incòmode, per molt espectacular que fos.

En aquest llibre signat pel nebot de Perico Milá (el mateix que va encarregar a Gaudí la construcció de la Pedrera) hi ha una defensa a ultrança de la reparació i el reciclatge, que no és una novetat en el seu cas, i paraules a favor d'Ikea, botiga de la qual només critica el recorregut que t'obliguen a seguir. Tot plegat confirma que Milá és un clàssic molt vigent, un home que agrada a joves i grans i que, com un disseny útil i bell, és impossible que passi de moda.