L’església i el ramat

Oriol Ruiz. Físic.

Criats i preparats per a una cultura del pastor i el ramat, els nostres capellans, ja molts d’ells entrats en les etapes més madures de la seva vida, es pregunten avui en dia on estan els seus ramats. L’Església els havia preparat per a una societat que els anava a veure a les parròquies o a les escoles, disposada a escoltar-los sense fer massa preguntes i sense molt d’interès en opinar o posar en qüestió públicament els temes plantejats, en aquest entorn, la metàfora del pastor i el ramat encaixava perfectament. Sobretot en entorns rurals on, fins no fa tants anys, hi havia dues institucions que sempre havies de creure, el mestre i el capellà, el primer només per uns anys, el segon per a tota la vida.

 

En pocs anys però, la societat s’ha transformat vertiginosament, no sabria argumentar en detall quins han estat els canvis més significatius, però és evident que la capacitat de l’accés a la informació, la mobilitat de la gent, seguit d’un llarg etcètera d’altres elements, han fet que la gent visqui i es relacioni d’una manera diferent. D’aquests canvis en són fidels testimonis les escoles, que estant transformant i adaptant contínuament les seves pedagogies. Els capellans en canvi, han continuat esperant que com sempre, els feligresos entressin per les portes de les esglésies. I els que entren per les portes de les esglésies són cada cop menys, segurament perquè, acostumats a altres entorns, per a molta gent, entrar a una església, se li ha fet ja un acte estrany.

Davant d’aquesta situació, l’Església es troba amb unes estructures físiques, que la desborden donades les seves necessitats i capacitats de gestió actuals. A més, en molts casos, els edificis tenen un valor històric i cultural important, fet que complica encara més la seva utilització i manteniment. Cada cas s’haurà de tractar per separat, i serà sempre un tema complicat, ja que hi ha moltes sensibilitats en joc. En tot cas, aquest és un debat que no es pot obviar ni ajornar, sobretot a dins de l’Església, ja que és una bona oportunitat per a reflexionar com a comunitat, sobre el seu present i futur...

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: