El vot, un dret de ciutadania

Si observem el padró de Mataró, veiem que hi ha inscrites, 86.000 persones més grans de 18 anys de les quals 10.000 són estrangeres

  • Àngel Prats // Fotos: cedides
  • Dijous, 24 Maig 2018 11:45

Especials 2017/2018, dret ciutadaniaSi analitzem les dues últimes eleccions municipals, són les eleccions en què la ciutadania hauria d’haver-se sentit més involucrada per poder incidir en les polítiques de la nostra ciutat. Ens adonem que només han votat al voltant d’un 50% de les persones inscrites en el cens, fet que, segons el meu parer, és molt greu, tenint en compte que es presentaven totes les formacions polítiques des de l’extrema dreta a l’esquerra anticapitalista i que totes tenen representació al consistori.


Donat que les persones migrades extracomunitàries no tenen dret a participar ni activament ni passivament en les eleccions, resulta que en les zones de més presència d’aquesta ciutadania,  l’índex de participació en les eleccions municipals no arriba al 40% de les persones que hi viuen.
Com podem després criticar la no implicació ciutadana en els afers de la ciutat?, com podem parlar de la no integració?, del desinterès?, de desafecció, si no garantim un dels drets inalienables que com a ciutadans i ciutadanes hem de tenir, el fet de poder participar en l’elecció dels i les nostres representants?

Per tot això ens hem de replantejar com s’ha d’exercir aquest dret. Actualment només poden votar a les eleccions a qualsevol àmbit (local, autonòmic, estatal) les persones que tenen la nacionalitat espanyola, (per aconseguir la nacionalitat es necessita més de 10 anys) excepte en les municipals que poden votar les persones que són de la Unió Europea i aquelles que en altres països les persones espanyoles tenen aquest dret (Tractats de Reciprocitat).

Des d’un grup de treball de SOS  Racisme i després d’un període de reunions amb més de quaranta  entitats de Catalunya, s’ha creat la Plataforma pel Dret al Vot de les Persones Estrangeres (VotxTothom). Donat que a Mataró de sempre hem estat un nombre de persones treballant per la cohesió i la igualtat de drets, hem cregut oportú adherint-nos a la Plataforma pel Dret al Vot de les Persones Estrangeres.    
Un document consensuat marca els eixos fonamentals per garantir a tota la ciutadania, poder ser objectes actius i passius en l’elecció de les persones que ens han de representar en qualsevol àmbit d’actuació.

Recollim l’article 25 del Pacte Internacional dels Drets Cívics i polítics de 1966. El qual diu: Tots els ciutadans gaudeixen:

• De participar en la direcció dels assumptes públics directament o per mitjà dels representants elegits lliurement.
• De votar i escollir en eleccions periòdiques i autèntiques realitzades per sufragi universal i igual per votació secreta que garanteixi la lliure expressió de la voluntat dels electors.

"Les Clara Campoamor del segle passat van haver de lluitar molt per aconseguir un fet que ara tothom el veiem just i lògic."

La Plataforma pel Dret al Vot de les Persones Estrangeres planteja que:

• La condició de ciutadà o ciutadana no ha d’estar lligada a la nacionalitat. Ha de ser inherent a la persona i, en tot cas, estar lligada a la residència reconeguda mitjançant l’empadronament.

Especials 2017/2018, dret ciutadania

La posada en marxa del Dret al Vot universal, l’hem començat a treballar en diferents àmbits, començant per la informació i sensibilització ciutadana, motiu d’aquest article.
L’altre, instar al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya, i a les institucions equivalents a l’Estat espanyol i la Unió Europea, a estudiar canvis en la legislació actual per reconèixer i garantir el dret de vot actiu i passiu a totes les persones de més de 16 anys d’edat empadronades en el municipi. Àrdua i llarga tasca!  

Si repassem la Història, veurem que el vot de les dones va arribar després de molts anys de lluita de les sufragistes, a Anglaterra va costar  cent anys. Si recordem el vot a  les eleccions en el maig francès del 68, només el podien exercir les persones més grans de 21 anys.
Amb el pas del temps tot això es veu anacrònic, però les Clara Campoamor del segle passat van haver de lluitar molt per aconseguir un fet que ara tothom el veiem just i lògic.

Volem que no passi el mateix i que aquestes justes exigències del Dret al Vot Universal, tinguin un termini d’aplicació molt més curt.
Per la igualtat de drets i per la dignitat de les persones.

Àngel Prats


En representació de la Plataforma pel Dret al Vot de les Persones Estrangeres a Mataró

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: