Una mataronina rep el guardó europeu de Bones Pràctiques

Esther Martí ha estat premiada per la seva feina dedicada a la substitució de productes químics perillosos en el sector de la perruqueria

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 15 Novembre 2019 10:07

Ciutat 2017/2019, mataronina premi de galardons europeus

El projecte Perruqueria Elvira Saludable i Sostenible ha estat distingit per l'Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball (EU-OSHA) amb el guardó europeu de Bones Pràctiques de la campanya "Treballs saludables".

Aquesta perruqueria és un dels tant projectes que ha liderat la mataronina Esther Martí, que es dedica des del 2015 a la formació per substituir substàncies químiques per productes naturals en el sector. Per dir-ho d'alguna manera, ella mateixa es defineix com una “consultora orgànica”. Martí també coordina la Xarxa Internacional de Perruqueries, de la qual formen part les petites empreses, la majoria autònomes i dirigides per dones, a les quals ha anat formant.

La seva figura dins el sector està sens dubte molt ben reconeguda: un guardó europeu, convidada al maig en un certamen de perruqueria a Bèlgica i fins i tot  han vingut al nostre país perruqueres procedents del Perú i de Noruega per rebre la seva formació. Davant d'això, Martí assegura que és un orgull per a ella el que està aconseguint i que està "molt il·lusionada perquè aquest projecte pugui arribar a moltes més perruqueries i persones, ja que se'n beneficia el professional, el client i el planeta".

Motivació personal

El que va portar Martí a treballar de manera més saludable va ser que el 2009 li van diagnosticar asma al·lèrgica a l'amoníac, als sulfats i als metalls pesants existents en productes de perruqueria, fet que l'obligava a deixar la professió després de 36 anys. “Vaig començar a investigar i vaig veure què era la química i el que m'havia 'empassat' fins aleshores. Estic intentant canviar això i que s'ensenyi els perills que comporta i com evitar-los”, explica. En els seus cursos, Martí explica com passar de productes químics a orgànics, però també tracta temes com la nutrició, el mindfulness per combatre l'estrès laboral o el reciclatge.