La detecció precoç i la investigació, clau per al futur de l’Alzheimer

La jornada celebrada dijous passat s’emmarca en el vintè aniversari de l’AFAM

  • Redacció
  • Dilluns, 26 Octubre 2015 13:52

Ponència AFAM

L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer va organitzar la trobada ‘Present i futur de la malaltia d’Alzheimer’, en què diverses ponències van tractar sobre totes les vessants de l’Alzheimer. La trobada va concloure que la detecció precoç i la investigació són els principals factors a tenir en compte de cara al futur.

La detecció precoç de l’Alzheimer i la investigació de nous fàrmacs, són la clau per al futur de la malaltia, segons va apuntar el convidat a la jornada, Albert Lladó, neuròleg de l’Hospital Clínic de Barcelona. Lladó va remarcar que “els desafiaments passen per un diagnòstic precoç per tractar l’Alzheimer com més aviat millor, així com per investigar fàrmacs modificadors de la malaltia”.

La trobada també ha guardat un espai per al debat sobre la vessant no sanitària de l’Alzheimer. Per això, la psiquiatra de Salut Mental i Addiccions del CSdM, Fàtima Soler, va descriure “l’apatia, la depressió, les al·lucinacions i les accions derivades de la pèrdua de memòria” com els principals trastorns de conducta. L’última taula també es va focalitzar en l’impacte del saber, és a dir, en la informació que s’ha de donar al malalt i en les perspectives que envolten la malaltia.

La jornada celebrada a l’Hospital de Mataró està emmarcada en els vint anys de l’AFAM. El president del Consorci Sanitari del Maresme, Ramon Cunillera, va felicitar “la tasca insubstituïble de les associacions de familiars de malalts d’Alzheimer com l’AFAM que assumeixen un paper on la sanitat pública no arriba”. Al seu torn, el regidor de Sanitat, Joan Vinzo, va recalcar la importància que Mataró s’hagi declarat ciutat solidària amb l’Alzheimer i va agrair que “l’AFAM ha posat el cuidador com a protagonista principal”, i va afegir que “encara podem fer molt més per la malaltia amb el suport de la societat”.