Reclamen a la Generalitat una solució pel finançament del CsdM

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró torna a demanar per unanimitat a la Generalitat que resolgui de manera definitiva el finançament d'aquest consorci

Especials 2017/2018, especial salut

El Consorci Sanitari del Maresme (CsdM) pateix des de la seva creació dificultats de finançament. Així ho afirmen els grups municipals de l'Ajuntament de Mataró, els quals es mostren preocupats per aquest fet. Una vegada més, doncs, la Junta de Portaveus de l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat una Declaració Institucional presentada per tots els grups municipals referent a l'assignació pressupostària del Consorci Sanitari del Maresme per al 2016-17 i el Pla d'Inversions. La proposta, tot i ser presentada fora de termini, va ser acceptada per la urgència de la situació.

Les demandes

En ella, demanen a la Generalitat de Catalunya que resolgui de manera definitiva el problema de finançament del consistori. En concret, els Grups Municipals han presentat diversos acords, el primer dels quals relatiu a reclamar al Departament de Salut l'elaboració d'un pla Director Sanitari del Maresme Central que es treballés en el si d'una comissió mixta. També han exigit al Govern l'increment del pressupost del Contracte Programa del CsdM perquè es corregeixi la manca de finançament.

El dèficit pressupostari del CsdM

Es tracta d'un organisme que gestiona l'Hospital de Mataró i que atén una població de més de 250.000 habitants. A més, també gestiona serveis sanitaris d'Atenció Primària, serveis sociosanitaris i residencials. El CsdM pateix des de la seva creació problemes de finançament, sobretot en les inversions, i el seu creixement a partir del 2000 amb els serveis d'atenció primària i amb els Serveis de Prevenció Assistencials i Sociosanitaris (PASS) van agreujar aquest dèficit. El pagament dels crèdits a llarg termini del CsdM no han tingut compensació pressupostària fins al 2013, quan el dèficit financer acumulat era de més de 30 milions d'euros.

A això, cal sumar-hi que des de fa anys en els pressupostos del CSdM no es consigna la globalitat de l’import d’amortitzacions, patint, en conseqüència una greu descapitalització. Recentment, el CSdM ha realitzat una Auditoria tècnica d’estructures, instal•lacions i equipaments que estima un volum d’inversions de més de 23 milions d'euros, dels quals 10 milions d'euros serien per actuacions urgents i prioritàries.