Objectiu: el millor Concurs dels Capgrossos

La colla maresmenca desplaçarà 600 persones a Tarragona amb l'objectiu de tornar a descarregar el doblet de gamma extra: torre i 5 de 9

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Divendres, 05 Octubre 2018 00:00

Capgrossos Mataró, assaig capgrossosFer el millor Concurs. Aquest és lema que ha motivat les últimes setmanes de preparació i, a poques hores del gran esdeveniment de Tarragona, segueix sent el gran objectiu dels Capgrossos de Mataró. La colla mataronina participarà diumenge en la jornada gran del que es coneix com "l'espectacle casteller més gran del món" per onzena vegada, formant part de la selecció de les 12 millors colles que hi prendran part.


Se sap que els mataronins no tenen opcions de guanyar i, de fet, poc els importa la classificació final: volen descarregar els seus millors castells i aspiren a millorar el triplet de 9 de fa dos anys, quan van descarregar el 3, la torre i el 4. I això vol dir que esperaran fins a l'últim moment per portar a plaça, també, el 5 de 9 amb folre.

Per als Capgrossos, el 5 de 9 és la frontera, el castell més difícil que han aconseguit descarregar. Precisament va ser al Concurs de fa dos anys, en què el van intentar per primer cop i van quedar a prop de carregar-lo però lluny de descarregar-lo. El 5 va tornar a rebel·lar-se aquest any per Les Santes, quan els blaus van fer dos intents desmuntats. Com la torre de 9, forma part de la família de castells de gamma extra i la colla maresmenca sap que només amb proves d'alt nivell en els últims assajos pot tenir opcions de completar-los.

Capgrossos Mataró, assaig capgrossos

La pilota se situa, doncs, al local d'assaig, on aquest divendres a les 21 h es farà l'últim assaig especial del Concurs. Juntament amb el 5 i la torre, el 3 i el 4 de 9 formen part dels plans dels de la camisa blava.

Capgrossos - Promoció Concurs Castells Tarragona - 2018

El Concurs no és una actuació corrent. És un escenari amb pressió que no sempre ha estat benèvol amb els Capgrossos de Mataró. La colla defuig la competitivitat en clau de classificació final i no es marca objectius ordinals respecte d'altres colles, sinó poder descarregar tots els seus màxims castells. Amb unes 600 persones pròpies a plaça volen tornar a tocar el cel.

Capgrossos Mataró, darrer concurs capgrossos

El 2016, en el darrer Concurs, els Capgrossos van fer 3d9f, 2d9fm, 5d9f i 4d9f

Capgrossos Mataró, capgrossos 5de8

El Concurs de Castells va arrencar diumenge passat amb la primera jornada, a Torredembarra. Els Castellers de Figueres van ser-ne els guanyadors gràcies a la torre de 7 descarregada i els Castellers de l'Alt Maresme van ser tercers. Dissabte a la tarda se'n celebra la segona jornada, ja a la icònica i remodelada plaça de toros de Tarragona, amb les colles de 8. I diumenge hi haurà la gran jornada de les colles de 9. Un Concurs que, a priori, es presenta més obert que mai pel que fa a les colles aspirants a endur-se la victòria i al podi final.
Els Castellers de Vilafranca han guanyat els últims vuit concursos i, per tant, es mereixen ser considerats els grans favorits, amb la seva coneguda camisa verda. Passa, però, que aquest any estan a un nivell inferior que en les darreres temporades i el domini casteller ha passat a mans de l'eterna segona de les últimes edicions, la Vella de Valls. Els rosats aspiren a recuperar un triomf que no tasten des del 2000, i també cal tenir presents les opcions de la Joves de Valls i la Jove de Tarragona.
Els primers dominen els castells nets, els més valorats de la taula classificatòria, i els de Tarragona són els que tenen més massa de gent. Darrere d'aquest G-4, segons les previsions, vindrien els Capgrossos i els Castellers de Sants, a un nivell molt similar. D'entrada aquestes sis colles són les que poden anar de gamma extra aquest diumenge.

Concurs de Castells de Tarragona 2016 - 4d10fm Castellers de Vilafranca

Els canvis en la normativa

El Concurs d'aquest 2018 presenta novetats importants en la normativa. Per primera vegada només computarà un castell carregat, per tant les colles hauran de descarregar-ne mínim dos per arribar als tres castells puntuats. També és nou que se sancionaran els enfonsaments de folres i manilles i, més anecdòtic, la plaça ha perdut la seva tradicional arena.