Ruben Bes, de Batea a Mataró

Vingut de Batea, era professor de l'EMMM i ara ensenya pedagogia musical a l'ESMUC

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 05 Octubre 2017 15:21

Perfils 2017, perfils-Ruben Bes

En Ruben Bes és músic i pedagog musical, un complet apassionat d'aquesta disciplina artística que s'hi dedica a temps complet. Amb un accent indestriable de la Terra Alta, recorda que va començar a tocar el teclat per casualitat al petit poble de Batea, on va néixer i viure fins al 2004. El seu pare, el qual era professor d'un taller escola, va comprar el teclat de segona mà a un alumne del taller i ell va començar a intentar tocar-lo. “Em generava molta curiositat l'instrument, però l'intentava tocar i sonava fatal”, confessa en Ruben. Per aquest motiu el van apuntar a classes particulars i, al cap d'uns anys, va passar a estudiar al Conservatori de Tortosa.

El següent pas en la carrera d'aquest músic alegre i treballador va ser presentar-se a les proves de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), on va entrar a estudiar pedagogia musical. Va ser allà on va descobrir el jazz i la música moderna i va decidir estudiar-ne al mateix centre. A més, compta amb un Màster en Direcció i Gestió de centres educatius per la Universitat de Barcelona.

“Vaig venir a Mataró per feina i ara que ja no hi treballo, m'hi quedo per amor”, confessa en Ruben. Va venir a Mataró per formar part de l'equip docent de l'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM), la qual impulsava un projecte “molt engrescador”. Ara ja no hi treballa, però exerceix de gerent de l'Escola de Música del Prat i és professor del Departament de Pedagogia de l'ESMUC: una carrera prometedora.

“La música és bàsica perquè té un alt poder transformador de societats”

La seva tasca en la docència fa que deixi en segon terme el terreny interpretatiu però no deixa de pujar als escenaris perquè per ell és “vital”. És el pianista de Gospel Sons i fa poc va participar en el muntatge a un tribut a Amy Winehouse que es deia "Always Amy". També toca en un grup de música, els mítics Discipulos de Otilia, un grup d'ska que l'any que ve protagonitzarà la gira dels seus 25 anys.

La música transforma societats
Considera que és una arma social per fer millors les persones i que, per exemple, ha pogut veure com millora el rendiment escolar en infants. A més, “ajuda a créixer personal, artísticament i creativament”, conclou. Destaca que la cultura i les diverses expressions artístiques encara estan infravalorades per moltes institucions i que queda molt camí per recórrer perquè, a llarg termini, “la música fa barbaritats”.

APUNTS
Defineix-te: apassionat, addicte al treball i amb un alt sentiment de justícia
Una pel·lícula: qualsevol de superherois
Un llibre: llegeixo al pedagog Philippe Meirieau
Un viatge: a Nova York
Un somni:  aportar un granet de sorra per fer una societat millor des de l'educació.