El Centre de dia de l'AFAM

Especial per a persones amb Alzheimer i altres malalties neurogeneratives

  • Redacció //Foto: cedida
  • Dilluns, 24 Novembre 2014 14:40

Ciutat 2014/2015 centre de dia AFAM

A Mataró és de sobres coneguda la tasca que fa l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer. L’AFAM representa un d’aquells exemples d’entitat que ajuda, assisteix i recomana a les persones necessitades com són, en el seu cas, els malalts d’aquesta malaltia i els seus familiars.
L’AFAM convoca cada any actes per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer i ha consolidat la Caminada solidària com un esdeveniment de ciutat. El que potser menys gent té present és que al Carrer Carlemany de Cerdanyola hi té obert des de fa cinc anys un Centre de Dia específic per a malalts d’Alzheimer o qualsevol altra malaltia neurodegenerativa. Concretament els seus usuaris són aquells malalts que estan en una fase inicial o moderada de la malaltia. Ells troben en la programació i serveis del Centre de Dia una sèrie d’estímuls per tal que l’afectació de la malaltia, si bé no es pot aturar, sí que es pugui demorar en el temps. Aquesta és la tasca important que els 17 professionals del Centre de Dia de l’AFAM s’encomanen.

“Quan tens un familiar malalt sembla que et caigui el món a sobre i amb el Centre de Dia ajudem a que la família assimili i pugui cuidar el seu familiar”, explica la directora del centre Imma Fernández.

El Centre de Dia disposa de 49 usuaris i el seu programa assistencial es diferencia d’altres centres perquè és específic per a aquest tipus de pacients. “El nostre propòsit és mantenir el màxim de temps les capacitats cognititves dels nostres usuaris, mirant que mantinguin la seva autonomia, evitant l’aïllament i proporcionant-los una rutina diària de treball, a nivell cognitiu personal i de socialització en grup”, explica la psicòloga del Centre de Dia. És amb aquest propòsit que el Centre programa una sèrie d’activitats i atencions perfectament reglats en el qual preval “l’atenció individualitzada cas per cas, sempre pendent de ponderar les necessitats i treballant en els àmbits necessaris”, segons explica la directora. Les instal·lacions i els professionals del Centre de Dia permeten una atenció diürna integral que es complementa amb transport adaptat propi, àpats, dutxes, servei de perruqueria, etc.

El servei i les activitats que ofereix el Centre de Dia AFAM són: tallers específics de memòria i estimulació cognitiva, musicoteràpia, tallers de manualitats, teràpia amb animals, txi-kung, reiki, sortides lúdico-culturals, etc. Totes aquestes tasques estan dissenyades i supervisades per un equip tècnic format per: psicòleg, treballador social, terapeuta ocupacional, infermera, fisioterapeuta, i equip d’auxiliars. 

CENTRE DE DIA AFAM
Carrer Carlemany, 10, 08303, Mataró.
T 93 798 84 81
www.afamaresme.org