Sant Joan: foc, bruixes i festa

Mataró viu la nit més curta de l'any gràcies a iniciatives populars i privades

  • Mireia Biel / Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 21 Juny 2013 00:00

Cultura, Festes, Sant Joan

La Nit de Sant Joan, la més curta de l’any i, per molts, també la més màgica. La tradició explica que també és la nit de les bruixes. Però sens dubte, la realitat confirma que és una nit per passar amb la família, amb els amics o amb els veïns. Per tercer any consecutiu, Mataró no gaudirà d’una revetlla oficial i popular, però sí d’iniciatives privades que ajudaran a què la nit que acabi saludant els primers rajos de sol sense pràcticament adonar-se’n.


La celebració del solstici d’estiu està molt arrelada a Mataró igual que a la resta de Països Catalans. És una celebració de doble caire, familiar i popular ja que si bé el sopar allargat amb coca, petards i cava de la nit de revetlla, el 23 de juny, cal destacar les revetlles populars i festives que s’organitzen arreu de la ciutat.

Sant Joan és una de les celebracions més històriques dels Països Catalans. Commemora el solstici d’estiu i es viu intensament per tot el territori gràcies a les revetlles, en les quals el foc és l’element clau: per les fogueres, pels petardsx, però també per la Flama del Canigó.

Festa del catalanisme

Antoni Pladevall, capellà, historiador i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, ha estat l’encarregat d’escriure el missatge, que passejant-se per la Història, reconeix la Flama com “un poderós agent de la catalanitat i de denúncia”, contra, segons afirma, “tants botiflers que, més o menys camuflats, ens volen dividir”. L’edició del 2013, tanmateix, ve marcada també per la celebració de dues efemèrides importants: el centenari del naixement de Salvador Espriu i el desè aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés.
Diumenge a la tarda, Mataró podrà viure l’arribada d’aquest símbol gràcies a l’acte organitzar per Òmnium Cultural i el Club d’Opinió Jaume Llavina, estretament vinculat al catalanisme i a la seva reivindicació que l’organització defineix com “una icona de la germanor, la cultura i les tradicions d’un poble que lluita democràticament per organitzar una consulta que permeti dibuixar un nou espai de llibertat”. Després de recórrer diversos carrers de la ciutat, la Família Robafaves acompanyarà la comitiva a l’Ajuntament, des d’on es repartirà per la ciutat.

Cultura, Festes, Sant Joan

Mataró, orfe de revetlla oficial

El 2010, el festival Cruïlla de Cultures abandonava Mataró. I amb ell, desapareixia també la revetlla popular vora el mar que servia per iniciar el certamen. La comissió de festes del Carrer Sant Joan i l’IMAC van intentar desplaçar el ball de la revetlla del carrer a Can Maitanquis i potenciar-lo amb una orquestra grossa però finalment no va poder ser. La cita a la platja la nit més curta de l’any era una de les destacades del calendari festiu mataroní. El 2011, la discoteca Manaus va congregar més de 10.000 persones a la seva revetlla a la platja del Varador.

L’alternativa, per tant, passa per les iniciatives populars i privades. És a dir, des de les festes de carrer fins a les grans celebracions que organitzen les discoteques, passant per l’oferta de les guinguetes, que s’ocupen de l’animació de la platja. L’any passat, les guinguetes ja van aprofitar per organitzar menús, sessions, concerts i altres activitats que van atraure un públic jove que va omplir la platja, tot i que amb una afluència menor que en la revetlla popular al Varador.

Discoteques, poques

Pel que fa a l’oferta al polígon del Pla d’en Boet, ni Cocoa ni la Sala Clap obriran les seves portes per celebrar la revetlla de Sant Joan perquè cau en diumenge, però altres locals com la Sala Ambient sí que ho faran, entre altres. Qui sí que s’apunta a la festa és la Sala Privat, amb una nit plena de música dels anys 80 i 90 “pensada per un públic més adult, ja que els adolescents i joves opten per passar aquesta nit a la platja”. Abans, però, Privat, en col·laboració amb el restaurant 900 i la pastisseria Uñó, promouen un sopar, les entrades del qual es poden adquirir a través d’Atrápalo. 

Perspectives poc optimistes per a la venda de coques
L’any passat ja es va notar una davallada important en la venda de petards i coques. Diferents forneries i pastisseries consultades pel Tot Mataró confirmen que “les perspectives no són optimistes”.

La crisi es nota i molt, per això els responsables del sector aposten “per mantenir els preus de l’any passat i fins i tot de fa dos anys” i mantenir o reduir la mida de les coques.

“La revetlla que Mataró no té”

La revetlla a Can Xammar és una de les alternatives que agafa més forma i força. Amb una afluència de 3.000 persones en la primera edició el 2012, El Públic aposta de nou per una festa popular. La nit l’encetarà La Traca, un grup local emergent finalista al concurs Esclat Maresme amb una proposta instrumental d’ska i reggae.

Agafaran el relleu els Tetuà, una formació musical de La Garriga que ompliran la plaça amb rumba catalana i tancarà la revetlla Dj Set, Joan Sala. Segons Xandri Calsapeu i Eloi Aymerich, socis del cafè cultural El Públi­c, “Mataró no pot estar orfe de revetlla de Sant Joan” i per aquest motiu “organitzem una festa amb vocació pública i amb la intenció de suplir aquesta mancança”

Bruixes i foc al carrer Sant Joan

Sens dubte, un dels punts neuràlgics a la ciutat la nit de Sant Joan és el carrer homònim. La foguera, d’unes dimensions considerables, és una atracció per centenars de persones que s’apropen ja entrada la nit per veure la tradicional baixada de bruixes des de les Escaletes. Al punt de les dotze s’iniciarà la fumera visible des d’arreu que s’enlaira cada any des de Can Maitanquis.

Cultura, Festes, Sant Joan

Una revetlla feta a mida

Ja és tradició que el carrer Altafulla celebri una revetlla de Sant Joan particular. Els veïns organitzen des de fa 11 anys una festa al carrer que s’inicia a la tarda i finalitza ben entrada la matinada. Els organitzadors asseguren que “és una festa molt veïnal però oberta a la ciutat”. Enguany, jocs, tallers i activitats pels més petits donaran el tret de sortida a la revetlla, que seguirà amb una xocolatada i un berenar popular. No hi podrà faltar, tampoc, la cercavila de gegants i nans ni tampoc l’arribada de la Flama del Canigó. Tot plegat, per fer temps abans no arribi l’hora de sopar a la fresca i allargar la sobretaula amb petards, coca i cava. I amb un plat afegit: l’Orquestra Bellamar, que amenitzarà la festa. Confien que hi assistiran prop de 200 persones.