Resum de 2014: L'Any de la 'Festa al Cel'

La pluja va aigualir la festa de la “revalorització de la ciutat”

  • Marta Gòmez
  • Dimecres, 31 Desembre 2014 07:04

Festa al cel

S’anunciava a finals del mes de maig i havia de ser l’espectacle i l’esdeveniment de l’any: la Festa al Cel a Mataró. La popular exhibició d’avions i piruetes que oferia cada any Barcelona ja s’havia suspès el 2013 per interferències amb l’aeroport del Prat. Va ser aleshores quan Mataró es va postular com a candidata a acollir el macro esdeveniment que preveia una afluència de públic d’unes 200.000 persones.

Hi havia tot un cap de setmana ple d’activitats preparat perquè famílies senceres es poguessin desplaçar fins al Passeig Marítim. Restaurants, hotels, pàrquings, comerços, voluntaris… tot estava a punt perquè anés bé. I hi va anar, però passat per aigua. El 28 de setembre havia de ploure i, tot i que tothom mirava al cel demanant una treva, la pluja no va fallar. I ho va fer el dia i al moment de l’exhibició més esperada.

Festa al cel
 
Tot i la pluja unes 50.000 persones van baixar al Passeig per intentar gaudir de les poques acrobàcies que es van poder deixar veure. Els més esperats, la patrulla francesa, van haver de suspendre a l’últim moment la seva aparició per les condicions meteorològiques que hi havia tant a Mataró, com als quatre aeroports des d’on s’enlairaven tots els participants.

El què, per tant, havia de ser la gran aposta de l’any per a Mataró i la “revalorització de la ciutat” va quedar aigualida. Fins i tot va costar treure’n conclusions sense parlar de la gran quantitat d’aigua que havia caigut el cap de setmana. El que ja va assegurar el consistori poc temps després és l’aposta pel manteniment d’aquest macro esdeveniment. Així que el 2015 tornarem a tenir Festa al Cel. Veurem si aquesta, serà passada per aigua o no.

Ocupació de CAP per les retallades

Primer Rocafonda, després Cerdanyola i finalment el Camí del Mig i La Riera
El primer trimestre del 2014, sens dubte, va estar marcat per les mobilitzacions als CAP. Començava Rocafonda-Palau tancant-se per reivindicar el desplaçament de dues doctores. La protesta va sumar milers de signatures que es van entregar a la Conselleria de Salut. El CAP de Cerdanyola, el Camí del Mig i La Riera també es van solidaritzar amb Rocafonda.

CAP Rocafonda

L’Institut Català de la Salut va sortir al pas de la polèmica per la no continuïtat de les dues metgesses del CAP de Rocafonda. L’ICS va assegurar que tant una com l’altra serien substituïdes pels titulars de les seves places. Després d’un llarg estira-i-arronsa, una de les dues es va quedar i l’altra va ser traslladada a un altre CAP de la ciutat. Una decisió de l’ICS que va deixar de banda el compromís que, segons l’Alcalde Joan Mora, tenien per establir una moratòria de l’interinatge de la professional, en espera de la resolució del conflicte obert amb els veïns.

Mataró Ciutat de Valors

L’any de “la ciutat de valors” amb 60.000 euros invertits per la Diputació

Des del compromís fins a la il·lusió passant per 10 valors més associats a cada un dels mesos de l’any.  “Mataró m’agrada”, un projecte pilot de la Diputació de Barcelona que ha costat 60.000 euros. Amb el número 100 de la revista Valors es va realitzar aquest projecte ja conegut com a “Mataró, ciutat de valors”

Roda Premsa baron

Baron plega, Bote el successor

Joan Antoni Baron va anunciar el mes de març que no participaria en el procés de primàries que acabava d’engegar el PSC. Baron va al·legar raons “personals i polítiques” per no seguir en política local, tot i que acabarà el mandat com a president del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Mataró. Bote el succeirà.

Joan Mora, entrant a declarar

Mora i Baron, imputats per sobresous a la Federació de Municipis

El Cas Mercuri esquitxa la ciutat però Mora i Baron declaren i tornen els diners en defensa seva


Fins a un total de 44 càrrecs de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) van ser imputats per l’anomenat Cas Mercuri. Joan Mora i Joan Antoni Baron també eren a la llista, suposadament per haver cobrat dietes irregulars entre 2011 i 2012. Ja feia unes setmanes que s’havia conegut que l’expresident de la FMC, Manuel Bustos, hauria promogut un sistema de cobrament de sobresous camuflats segons el lloc que ocupaven els alcaldes en l’organigrama de l’entitat.

La notícia va córrer com l’escuma, sobretot després que Joan Mora ho publiqués a través del seu compte de Twitter. L’exalcalde Joan Antoni Baron també va confirmar haver estat imputat i citat a declarar. Tant Mora com Baron van declarar dos mesos després davant de la jutgessa i van retornar els diners que havien rebut.

Protesta Camí del Mig

El camí del mig, sense escola al seu edifici

Ja van passar el curs passat amb els mateixos mestres fent el monitoratge del servei de menjador de forma interina. Però havien de començar el curs tenint un servei nou, i no va ser així. La fallida econòmica de l’antiga AMPA els ha portat a una situació extrema. Es preveu arreglar-ho abans del nou període de preinscripcions.

Ciutat 2014/2015 TCM 3

El curs que el TCM s'integra del tot a l'UPF

El 2014 ha marcat un avanç en l’oferta amb un nou grau en logística i un nou grau en videojocs. I, a més a més, tots els estudiants que han començat en aquesta promoció en sortiran amb una titulació oficial de la UPF. Mentrestant, el TCM segueix plantejant-se nous graus de cara a l’any vinent.

El gerent de PUMSA, César Fernández

Irregularitats a PUMSA, amb pisos adjudicats a dit

De reaccions no en van faltar per part dels grups municipals davant les informacions que situaven irregularitats en l’adjudicació de pisos de protecció oficial per part de PUMSA. La majoria de grups coincidien en la necessitat d’una investigació exhaustiva per treure’n responsabilitats. I el cap de turc va ser César Fernández, l’antic gerent de la mateixa empresa, que hauria concedit “a dit” un dels pisos de protecció oficial al seu fill. L’Ajuntament va confirmar aquesta adjudicació fraudulenta i va portar el cas a la Fiscalia. A conseqüència de tota la situació, l’alcalde Joan Mora va assegurar que tots els casos es revisarien en detall.

Perquè un cas com aquest no es pugui tornar a repetir, l’Ajuntament va crear una comissió per investigar l’adjudicació a dit dels pisos de protección oficial. Aquesta comissió revisarà els protocols de funcionament de PUMSA i promet major transparència.

9N

Cues per votar el futur de Catalunya

Les cues als instituts van ser la imatge del dia. 32.981 mataronins van prendre part del “procés participatiu” del 9N. Al llarg de tot el dia es van registrar una bona afluència de votants, especialment al matí. Amb totes les meses escrutades se sap que el 80,27 per cent dels vots van anar a parar a l’opció del Sí-Sí mentre que el Sí-No es va quedar en un 10,13 per cent. El “No” no va arribar al 4,46 per cent.

gintour

Va de tapes i Gin Tour, noves rutes amb molt èxit

Dues rutes gastronòmiques han tingut a bars i restaurants entretinguts aquests últims mesos. Primer per la “Mataró va de tapes” que va aconseguir 13.000 consumicions. Aleshores s’oferia una tapa i una cervesa Estrella per 2,40 euros. La segona ruta, la Gin Tour amb 28 establiments participants. Els gintònics a 5 euros van triomfar entre els mataronins. Molts, ja esperen les edicions de l’any vinent.