La fi de les certeses

Crítica de 'Donbass', l'últim film de Sergei Loznitsa

  • Joan Millaret-AMIC // Foto: cedida
  • Dijous, 09 Maig 2019 09:52

Cinema 2017/2019, Donbass

Després de competir al Festival de Canes 2017 amb 'A Gentle Creature', Sergei Loznitsa inaugurava l'any passat la secció paral·lela del certamen francès, Un Certain Regard, amb un film sobre la guerra sorda i bruta d'ucraïnesos i russos a 'Donbass'.

Aquest títol correspon al nom d'una regió de l'est d'Ucraïna que viu enmig de combats entre separatistes russos i ucraïnesos; un territori fronterer, una mena de terra de ningú, on predomina el buit de poder i regna l'odi i, sobretot, la propaganda falsejada. Un film que vol transcendir l'abast d'aquest conflicte local per portar-lo a un nivell més general, assenyalant sobretot el tema de la batalla pel control de la informació i la confecció del relat.

'Donbass' (Ucraïna, 2019)

Loznitsa, director del documental 'Maïdan' (2014), s'ha servit de gravacions amateurs de testimonis de les escaramusses, reconvertint aquests valuosos enregistraments, que mai es veuen físicament en el film, en un relat de ficció fet a base d'episodis desconnectats entre si, una mirada calidoscòpica de naturalesa fragmentària.

Si la guerra en si mateixa ja és un combat per la informació, el desenllaç, magistral, resulta demolidor.