Mataró ja té les 10 primeres mesures de xoc social per la crisi del Coronavirus

La "Taula per a la reconstrucció social i econòmica" de la ciutat dona llum verda al primer paquet d'accions, enfocades "a la reactivació econòmica i el foment de l’ocupació"

Maletí Covid

La 'Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró' ja ha validat les deu primeres mesures de xoc per afavorir la reactivació de la ciutat, algunes de les quals ja s'han posat en marxa. La Taula –que té l'objectiu d'elaborar el Pla per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró que es va anunciar el passat 15 de maig– es va constituir el passat divendres 22 i està integrada per l’alcalde, David Bote, els representants dels grups municipals i els membres del Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM) que donen suport al pacte (FAGEM, PIMEC, UGT i CCOO).

Segons s'explica des de l'Ajuntament, aquestes accions s'inclouen en l'eix “Mataró Reconstrucció des de la reactivació econòmica i el foment de l’ocupació” del Pla de reconstrucció (el podeu consultar aquí). El principal objectiu d'aquest eix és "afavorir la reactivació econòmica, especialment dels sectors més afectats per la crisi com el comerç, la restauració o l’hostaleria" També es proposa "impulsar una economia saludable i circular; donar suport a la indústria i a l’activitat productiva; i ajudar a les empreses a la transformació digital", entre d’altres.

Les mesures acordades en la primera reunió de la Taula de reconstrucció social i econòmica són les següents:

1. Realitzar un monitoratge periòdic, a través d’enquestes, per conèixer les necessitats i evolució de les empreses: els resultats permetran que les propostes per a les empreses puguin anar adreçades a sectors concrets, i dur a terme accions més personalitzades i detallades.

2. Facilitar un banc de proveïdors per a la compra de materials necessaris per a la nova realitat: seleccionar i prioritzar els materials que tinguin més demanda, i elaborar un llistat de proveïdors d’EPIS adreçat a les empreses locals per facilitar el reinici de la seva activitat. Aquest es podrà sumar a d’altres reculls d’empreses que ja existeixen, com l’elaborat per la FAGEM.
Mascareta

3. Assessorament per a l’optimització dels costos del subministrament elèctric dels establiments: monitorització en remot de la potència contractada i el consum elèctric, i obtenció d’un informe per presentar a la companyia elèctrica amb la petició de l’ajustament de la potència. Segons consta al RD d’estat d’alarma, la companyia ha d’aprovar el canvi d’immediat.

4. Distribució de guia de bones pràctiques: dotar els empresaris de pautes clares a seguir per reobrir els seus negocis i donar seguretat als compradors.

5. Protocols per a establiments segurs ‘Covid free’: facilitar protocols per a l’autoavaluació dels establiments de cara a garantir una correcta implementació de les mesures. L’empresari podrà informar la clientela i visualitzar que se segueix aquest protocol.

6. Tràmit ràpid per a la reactivació de terrasses: Simplificar els processos d’atorgament de llicències i garantir l’ampliació de la capacitat de manera immediata.
Terrasses Fase 1

7. Impulsar la formació virtual per a persones i empreses: Implementar un model estable de formació virtual, prèvia garantia de connectivitat per part de la ciutadania.

8. Microcrèdits per a autònoms, pimes i entitats: Destinats al pagament de proveïdors, per fer front a despeses de lloguer, subministrament i inversions associades al compliment normatiu per a la reobertura d’establiments. L’Ajuntament s’encarregaria de la convocatòria, avaluació i seguiment dels projectes, i l’entitat bancària seria qui concedís el crèdit.

9. Dispositiu específic per donar suport a la reactivació econòmica: dispositiu específic d’agents facilitadors, cívics i d’inspecció per donar suport a la reactivació econòmica, format per a persones de diferents serveis municipals.

10. Fiscalitat resilient: mantenir i ampliar les mesures de flexibilitat fiscal i compensacions en taxes i preus públics més afectats per la crisi.