Txè Aymat, un estil propi

Joier

En el seu petit taller, Txè Aymat, un dels joiers més emblemàtics de Mataró, llima amb cura una de les peces que ell mateix ha dissenyat mentre ens explica com va introduir-se en aquest art. “Tenia només 16 anys quan vaig entrar a treballar a un taller de joieria al carrer Santa Maria”. Aquest va ser el primer contacte del mataroní amb l’ofici que avui dia ocupa tot el seu temps. Tanmateix, el seu pas per aquest taller no va ser gaire durador. “El treball era força clàssic i jo buscava un estil propi, més innovador”. Per aquest motiu, va començar a treballar al taller de la Lola Albarracín que, a més de joies, feia també escultura i pintura. “Encara que només vaig estar un any amb la Lola, la seva manera de fer i les seves aficions eren molt més semblants a les meves”, comenta Aymat. {pdf:http://www.totmataro.cat/portal//images/stories/pdf/tot perfils aymat.pdf}Fins aquest punt el seu camí sempre havia estat tutoritzat, per joiers uns cops, per escultors i pintors altres vegades. Però, després de realitzar un curs poc profitós a Massana, va decidir instal·lar-se pel seu propi compte. “Volia llibertat, tant horària com artística”, explica Txè Aymat. “ A més, el tipus de joies que es feia a Mataró era molt clàssic i jo volia sortir d’aquests prototips”, concreta l’artista. Des d’aquell moment fins avui dia han passat gairebé 18 anys i Txè Aymat continua creant i innovant partint sempre dels dibuixos que ell mateix fa. En paraules del propi Aymat, defineix la seva obra com “impressionista”.  El joier mataroní declara que li agrada “barrejar metalls, jugar amb tot tipus de colors i formes. En resum, anar al meu aire”.El joier mataroní Txè Aymat presenta aquests dies una mostra dels seus dibuixos i les seves joies. L’exposició, que s’ha titulat ‘Espai enblanc’, restarà oberta al públic fins el proper 5 de gener al carrer Lepanto, 56 a Mataró.

“He fet una mica de tot en molts camps”

“Els meus treballs neixen del dibuix per això no em dedico només a la joieria”

El treball de Txè Aymat va més enllà de la feina que realitza al seu taller de Mataró. “He dissenyat peces per un fabricant a Tailàndia i també ajudo a un amic de Barcelona amb el disseny dels seus productes”. És cert que les joies són la peça fonamental en la trajectòria professional d’Aymat però,  també té experiència en altres camps artístics. “He dibuixat làmpades, ulleres, etc. A més, també he fet petits treballs en el camp de l’escultura”.  Totes les branques a les que s’hi dedica Txè Aymat tenen un factor en comú: el dibuix.  Aquest és, sens dubte, l’eix que regeix la seva feina.“ M’agrada dibuixar. Per això, tot el que comporti dibuixar i passar a sòlid, ja sigui escultura, joia o mobiliari, em resulta interessant de fer”, explica. 

Apunts

Defineix-teNo se pas com definir-me això potser ho hauria de dir una altra persona.Un llibre100 años de soledad de Gabriel García MárquezUna pel·lícula“La vida es un milagro” d’Emir KusturicaUn viatgeM’agradaria anar a Etiòpia per les pedres que hi ha allà, en concret  pels òpals. Així veuria l’entorn en el què es troben i potser en podria comprarUn joierRené LaliqueUn somniContinuar fent les joies que faig i que es continuïn venent i agradant a la gent