La piràmide de Maslow (8/10) Autorealització

SIGUES TU MATEIX. Sigues el que pots ser, no el que has de ser ni vols ser.

Blocs, apunts psicologics-la piramide de maslow- autorrealitzacioHem vist que satisfetes les necessitats materials (tangibles) i immaterials (no tangibles), però les dues ben reals, cal fer un pas endavant.


Maslow ho va fer observant persones que s'han realitzat i se senten satisfetes de si mateixes. Per això parla de l'autorealització.

Una forma breu seria: SIGUES TU MATEIX. Sigues el que pots ser, no el que has de ser ni vols ser. Són diferències molt importants. Recordo un cas quan era el coordinador de COU (1974-77). Una alumna volia ser arquitecta (volia), però, podia? No li agradaven gens les matemàtiques. Sigues el que tu pots ser. A partir de les te-ves pròpies qualitats i capacitats. Ara bé, el que pots ser, lluita per ser-ho!!! I això ja és tota una altra visió SIGUES TU MATEIX.

SIGUES VALENT I AMB TOTES LES TEVES FORCES, TU MATEIX, Aquí comencem a trobar les diferències entre individus. És quan es for-ma una escala de valors. Un rol a la societat. El compromís en i per a la societat. Aquí entren tots els valors. Els valors són empírics, no de fantasia. Els valors han de respondre a la vida real, del dia a dia. Si no, no són valors. No hi ha autorealització o actualització.

Els valors i les lleis són inductives. Parteixen de la realitat. Unes reflexions: Veritat versus deshonestedat. Bondat versus maldat. Vitalitat versus mecanització de la vida. Completar versus per-feccionisme. Criteri propi (micrò-fon) versus imitar (altaveu).Ningú fa el camí de l'altre/a.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: