Medalla de la Ciutat per la UGT en el seu 125è aniversari

L'estiu de 1887 al Centre Obrer de Mataró es va gestar l'embrió del sindicat

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 28 Març 2014 11:29

Lluís Torrents i Josep Maria Álvarez

L'Ajuntament de Mataró va lliurar dijous la Medalla de la Ciutat a la UGT amb motiu del 125è aniversari del sindicat, que es va commemorar el 2013. El ple de l'Ajuntament va acordar atorgar aquesta distinció a un sindicat que es va gestar a la capital del Maresme. L'estiu de 1887 al Centre Obrer de Mataró diferents societats obreres van proposar convocar un congrés nacional de la classe treballadora. La proposta va anar evolucionant i un any més tard es fundava la UGT. El guardó el va rebre de mans de l'alcalde Joan Mora, el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez. El líder sindical assegura que el reconeixement "no és només a un sindicat sinó a tot el moviment obrer a Catalunya".

El consistori apel·la al lideratge de la UGT per a la conquesta de drets dels treballadors per concedir aquest guardó. L'Ajuntament reconeix el paper social que ha tingut el sindicat i, en especial, amb les activitats organitzades a l'anomenada Casa del Poble, que va esdevenir un espai popular de trobada de treballadors. El guardó també posa en valor la participació de la UGT en diferents àmbits de Mataró mediant en conflictes, col·laborant amb el teixit social i econòmic, aportant propostes, iniciatives i opinions. El secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, explica que aquesta tasca és la que permet ara viure en una "societat equilibrada".

"Les llibertats i els drets són els elements claus de l'entesa i en moments difícils com els que estem vivint hem de recordar com estàvem i com estem", explicà Álvarez.

El líder sindical es va declarar "emocionat" pel reconeixement de la ciutat de Mataró i la va situar com un dels "motors industrials" a Catalunya.

Mataró, embrió de la UGT
L'estiu del 1887 el Centre Obrer de Mataró, integrat per diferents societats obreres vinculades als socialistes de la ciutat i als seus simpatitzants, va proposar convocar un congrés nacional de totes les classes treballadores. La proposta es va concretar mesos més tard en una reunió de representants d'arreu d'Espanya en el número 29 del carrer Tallers de Barcelona. La reunió tenia per objectiu constituir una federació que unifiqués els esforços de les societats obreres espanyoles per fer front a la crisi econòmica d'aleshores. El 12 d'agost del 1888 es va celebrar el congrés proposat en el qual es va prendre la decisió de fundar la Unió General de Treballadors (UGT), un nou sindicat que naixia sota l'orientació de l'ideari socialista.