Una plaga de tèrmits obliga a fer una reparació estructural a l’edifici de la Presó

Els danys es van trobar mentre es realitzaven tasques a la coberta i els baixants

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 12 Novembre 2015 11:30

Ciutat 2014/2015, pressó 1
Una plaga de tèrmits ha obligat a programar una reparació estructural a l’edifici de la Presó. Els danys estructurals es van detectar mentre es feia una actuació a la coberta i els baixants de la coberta del mateix edifici, que està catalogat i del qual les entitats que hi tenien la seu han hagut de ser recol·locades en altres espais de la ciutat. Un cop adjudicades les obres, el termini de la reparació serà de quatre mesos.


L’abril passat es va iniciar la reparació de la coberta i els baixants de l’edifici de la Presó, una actuació prevista des de feia temps i amb un cost de 81.500 euros. Tal com va explicar al Tot el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, “durant les tasques de substitució dels baixants dels desaigües es va descobrir que hi havia un camí de tèrmits en la superfície rectangular del cos”.

La plaga de tèrmits ha afectat les bigues de fusta de la teulada a dues aigües de l’edifici, “més per una part que per l’altra”. En declaracions a m1tv, la regidora de Via Pública, Equipaments i Espais Públics, Núria Moreno, va afirmar que s’ha optat per “tancar totalment” la Presó perquè “no podem garantir uns mínims de seguretat”, ja que perilla “l’estabilitat de la coberta”.

Pendent d’adjudicació

Aquesta situació que el govern considera de “risc” va obligar a tancar la Presó definitivament i no deixar entrar ningú. La catalogació de l’edifici obliga a una màxima conservació i, per tant, a iniciar un procediment legal per a tirar endavant les reparacions. Això implica reunir el Consell de Patrimoni i el Consell de Patrimoni de Barcelona per generar un projecte, obrir un concurs públic i fer l’execució de les obres. “Els consells ja s’han reunit i ara estem en la fase que s’ha de realitzar el concurs i adjudicar l’actuació a una empresa”, conclou Fernàndez. La reparació es xifra en prop de 216.000 euros i trigaran uns quatre mesos.

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va remarcar la necessitat de tirar endavant aquestes tasques, no només perquè “és un Bé Cultural d’Interès Nacional”, sinó també perquè “cal reparar-ho com més aviat millor perquè les entitats puguin seguir desenvolupant la seva activitat amb normalitat”. Les diverses associacions que hi tenien la seu, ja havien abandonat l’edifici quan es van iniciar les tasques de manteniment previstes a la coberta, però aquest contratemps els obligarà a estar-se més temps en els espais alternatius habilitats.

Ciutat 2014/2015, pressó 2

A l’antic centre d’acollida
L’edifici de la Baixada de Sant Simó serà la seu temporal, tant dels Armats de Mataró, com del Cor Madrigalista, així com dels equips de suport. Els Armats han traslladat el material i la indumentària al primer pis i el Cor Madrigalista i els equips de suport compartiran el segon pis.

Al Casal de l’Aliança
L’Associació Sant Lluc per l’Art és l’única per a la qual encara no s’ha trobat un espai alternatiu. L’Ajuntament i l’associació treballen per adequar un espai per realitzar els tallers que sigui accessible i prou ample. Les exposicions es poden veure al Casal l’Aliança.

A l’antic parvulari de Menéndez y Pelayo
Aquest edifici és l’espai del carrer Prat de la Riba que a partir d’ara ocuparà l’Associació de Pessebristes de Mataró, que no disposaven de prou espai a l’antic centre d’acollida. A poques setmanes que s’inauguri la tradicional exposició de pessebres, l’associació està enllestint els preparatius i col·locant els diorames que es mostraran a l’antic parvulari del Menéndez y Pelayo. El canvi d’ubicació temporal ha obligat a cancel·lar el tradicional Pessebre Monumental, que aquest any, doncs, no es podrà veure.