El 2016 en 50 noms

Diccionari dels noms propis del 2016

  • Mireia Biel i Marta Gómez // Fotos: cedides i arxiu
  • Dijous, 29 Desembre 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, resum any 2016

De l'A de l'Aleix Merino, el noi per qui han somrigut milers de mataronins a la V de Viladomat, l'autor de la Capella dels Dolors, aquest any des del Tot resumim el 2016 a partir dels noms propis que han estat notícia a la capital del Maresme. Amb la perspectiva informativa de tot un any i sense cap ordre d'importància més enllà de l'alfabètic, repassem totes aquelles persones, entitats o temàtiques que han tingut més pes al llarg dels darrers 365 dies.
Enumerats i repassats, tots 50, dibuixen una panoràmica que atravessa les setmanes i suma mesos de vigència i permet, com sempre es fa quan canviem de número, que cadascú faci la valoració que vulgui en clau de resum de l'any. D'aquesta manera, enfilem la llista a partir de la seva primera lletra i ens disposem a un exercici de memòria compartida mentre, per altra banda, podem començar a esbossar la llista que d'aquí a un any podrà substituir aquesta amb els noms que protagonitzaran l'any 2017.


  A                      

Aleix Merino

Cultura 2014/2015, Aleix

3 d'abril
Ni Aleix Merino ni Tay Sachs ja no són avui noms desconeguts per Mataró. La festa solidària ‘Un somriure per l’Aleix’ va donar a conèixer aquesta estranya malaltia i al seu protagonista, l’Aleix, un nen que va aconseguir mobilitzar fins a 4.000 persones el 3 d’abril i recaptar més de 23.000 euros que s’han destinat a l’associació Actays, que investiga sobre la patologia, que destrueix les cèl·lules progressivament i afecta tretze infants a tot l’estat espanyol.

Alfons Canela

Muntatge Canela Penela

Desembre
 Alfons Canela s’ha convertit en el nou president del Partit Demòcrata Europeu Català a Mataró després de guanyar les eleccions amb un 56 per cent dels vots. Canela, un advocat de 40 anys proper al sector de l’exalcalde Joan Mora, li va prendre així la presidència de la formació a Xavier Penela, qui forma part del cercle de Joaquim Fernàndez. Canela vol treballar “per la ciutat” i una de les seves prioritats serà “revisar el pacte de govern amb els socialistes”.

Artclic

Especials, 2014/2015, articlic

De setembre a desembre
La música electrònica i experimental s’han fet un lloc en la programació musical mataronina gràcies al naixement del cicle Artclic!, un festival que des del setembre fins al desembre ha explotat els concerts-vermut i les vetllades a l’aire lliure per apropar el bo i millor del sector amb concerts, cine workshops, exposicions i altres activitats en espais com els jardins de l’Escorxador, l’Arc Cafè Cultural, Can Fugarolas o la Sala Clap.

Arxiu Comarcal

Cultura 2014/2015, Arxiu comarcal del Maresme

L’Arxiu Comarcal del Maresme ha fet una passa de gegant aquest 2016. L’arribada del seu nou director, Alexis Serrano, ha contribuït a engegar la digitalització de tot el seu fons, ara consultable ja online, i a tirar endavant una important tasca de difusió de tota la seva activitat. Un canvi de rumb que li ha valgut el premi TIC Cultura, com a reconeixement a aquesta tasca de de difusió, accessibilitat i transparència dels seus fons documentals.

  B                      

Barracons

Barracons Thos i Codina

Setembre
El curs escolar va començar amb més alumnes de secundària que mai i dos barracons al Satorras i al Thos i Codina després de 10 anys sense mòduls. Així, es van crear quatre grups nous de secundària per als 1443 alumnes, però ni es van instal·lar en instituts-escola ni en un nou institut. Les relacions entre Serveis Territorials i Ajuntament segueixen tenses i sense consens per trobar una solució definitiva al creixement d’alumnes pels propers anys.

Barris

Ciutat 2014/2015, Alcalde als barris

7 de març
 Apropar-se a la ciutadania ha estat una de les grans prioritats del govern. David Bote va posar en marxa la iniciativa ‘L’alcalde als barris’, per la qual cada mes ha desenvolupat part de la seva tasca diària en un barri de la ciutat. Un projecte que s’ha complementat amb els regidors de barri, que un dia a la setmana atenen les peticions dels veïns. Una estratègia més del govern per millorar les relacions amb el veïnat d’una ciutat molt dividida.

  C                     

CSDM

Antoni Comín

Novembre
 La situació de l’Hospital ha generat més d’un enfrontament polític. El darrer i més significatiu ha estat aquest novembre, quan el conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar una inversió per solucionar els problemes del Consorci Sanitari del Maresme que per l'Ajuntament de Mataró és un "joc de mans mediàtic". I és que segons el regidor Vinzo, els 10,7 milions no corresponen a cap partida pressupostària sinó a mantenir la mateixa aportació.

Cal Pilé

Roda de premsa SPAM a Cal Pilé

Abril
Cal Pilé és des de finals d’aquest 2016 i almenys per dos anys, la nova seu del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD). Des de l’abril passat s’han anat adequant les instal·lacions de Cal Pilé per acollir els 50 gats i prop de 80 gossos que hi podran viure mentre el CAAD espera que es construeixi el nou refugi els propers anys. El cost d’aquestes actuacions és de 95.000 euros, molt menor als 300.000 que t'hauria costat condicionar el feu el carrer Galícia.

Capgrossos

Capgrossos de Mataró, capgrossos 5 de 9 concurs

Octubre i novembre
 En l’any del seu vintè aniversari, la colla castellera de la ciutat ha signat els millors registres de la seva història. No només ha aconseguit descarregar fins a 22 castells bàsics de nou, sinó que ha descarregat per tercera vegada la torre de nou amb folre i manilles, un dels seus castells emblemàtics. I per a acabar-ho d'adobar, per primer cop els blaus han carregat les complexes estructures del 9 de 8 i el 5 de 9, que els han consolidat com a colla de gamma extra.

Casa Coll i Regàs

Cultura 2014/2015, façana casa coll i regàs

Desembre
 La Casa Coll i Regàs torna a lluir amb tot el seu esplendor original després de mesos de reforma que han afectat la façana de l’edifici modernista més emblemàtic de Mataró, obra de Puig i Cadafalch. La joia modernista torna a mostrar, doncs, els esgrafiats, els estucats i la coberta i ho té així tot a punt per ensenyar la seva millor versió durant l’Any Puig i Cadafalch que se celebrarà durant el 2017 i del que Mataró en serà l’epicentre.

Cavalcada

Cavalcada reis mags 2016

5 de gener
 La Cavalcada de Reis de Mataró va ser l'escollida per la transmissió per a tot el país a través de TV3. Això va fer que l'acte costés 25.000 euros més. Aquesta xifra és un 30 per cent del que el consistori destina habitualment a aquest gran esdeveniment, un dels més multitudinaris de la ciutat. El regidor de Cultura, Joaquim Fernández va justificar la despesa assegurant que “hem d’estar orgullosos de la imatge que va donar la ciutat de Mataró”.

Christian Felber

Ciutat 2014/2015, christian felber

15 de novembre
Christian Felber, un dels pensadors econòmics més populars del món, va omplir a vessar el Cafè de Mar en la conferència inaugural de la recuperada Setmana de l’Economia Social i Solidària de Mataró. Christian Felber, fundador del Banc Democràtic i creador del concepte de l’economia del bé comú, va desplegar tot el seu arsenal per enlluernar un públic que va gaudir d’una setmana plena de conferències i activitats al voltant de l’economia social i solidària.

Como Como Festival

Ciutat 2014/2015, Como como festival

28 i 29 de maig
Menjar vegà, flexiterià, paleo, superaliments, sucs verds, raw i locavore. Tot això és el que es va poder trobar al Como Como Festival, una trobada ‘healthy’ celebrada al Tecnocampus que va reunir els professionals més destacats de l’alimentació saludable i ecològica. L’objectiu era clar: aprendre a alimentar-se saludablement i a fer-ho gaudint d’un menjar deliciós. El festival va gaudir d’una bona acollida i l’Ajuntament vol apostar per promocionar-lo.

  D                      

Dolors

Restauració capella dels dolors

21 de juliol
Després d’un any tancada, la Capella dels Dolors va tornar a obrir les seves portes per lluir més que mai. Han fet falta dotze mesos de restauracions amb un pressupost de 530.000 euros i una altra gran inversió en il·luminació per posar al descobert la gran joia barroca de Mataró obra d’Antoni Viladomat. L'objectiu de la intervenció a les pintures era recuperar-ne els tons originals, a més a més de preservar el conjunt i aturar les degradacions.

  E                      

El Rengle

El rengle

Setembre
PUMSA emprendrà accions civils per reclamar prop de 270.000 euros que l’empresa pública “va pagar i no hauria d’haver pagat” a Fomento de Construcciones y Contratas per les obres de l’edifici d’El Rengle. Aquest és un nou capítol d’El Rengle, del que la Fiscalia en va investigar la desviació del 42 per cent del pressupost. El cas es va arxivar, però l’alcalde David Bote ja va assegurar que farà el que calgui per “arribar fins al final”.

Enterovirus

Ciutat 2014/2015, enterovirus

Juny
Un nen de gairebé tres anys va morir el mes de juny a l'Hospital de Mataró per un possible cas d'enterovirus. Aquesta va ser la primera víctima mortal causada pel brot del virus, que va provocar 110 casos a Catalunya i la mort de dos nens, el de Mataró i una bebè a Sabadell entre l’abril i el setembre. El nen tenia vòmits, primer, i hores més tard va començar a patir disminució de la consciència, fins que va patir una aturada cardíaca fatal.

L'Entorn

L'entorn

12 de desembre
Mataró ha acabat l’any obrint les portes de l’Entorn, el nou Centre de Suport Alimentari que s’ha posat en marxa gràcies a la tasca conjunta d’Ajuntament i entitats, especialment de Càritas i Creu Roja. L’espai pretén ajudar a totes aquelles famílies en risc d’exclusió social mitjançant un sistema de gestió d’autoconsum pel qual les mateixes famílies es confeccionen la cistella a través d’un barem de punts i en funció de les seves necessitats.

Eusebi Millan

pista coberta Eusebi Millan

18 de desembre
 El pavelló de l’Eusebi Millan ja té pista coberta perquè la pluja no pugui aturar la pràctica esportiva. En la primera inauguració des de feia anys, es va presentar el nou espai lliure cobert i ventilat d’aproximadament 2.000 m² que serà utilitzat per diversos clubs de la ciutat I pels Jocs Escolars. A més a més, les obres han convertit la pista en el primer espai cobert de la ciutat per celebrar concerts I activitats  per a 4.000 persones.

  F                     

 Festa al Cel

Especials, 2014/2015, projectes fallits, festa al cel

Juliol
 Mataró va anunciar la cancel·lació de la Festa al Cel el passat juliol, quan només faltaven dos mesos pel gran festival aeri. El govern sociovergent feia miques així la que va ser la gran aposta del govern de l’exalcalde de CiU Joan Mora. Però complia també el compromís de no portar el festival a la ciutat si no s’aconseguien 300.000 euros en patrocinis privats que ajudessin a pagar els 520.000 euros que costava portar l’esdeveniment a Mataró.

Fundació Maresme

Especials 2014/2015, SANTI 3

21 de maig
 La Fundació El Maresme estava d’aniversari enguany. I és que cinquanta anys no es fan cada dia i per això ha estat un any ple d’activitats i sorpreses.  Per Festa Major, les Dissantes van tornar a ser un èxit i al maig el seu personatge singular, en Santi, prenia cos en forma de nan que es va presentar durant la festa conjunta que van celebrar la Fundació El Maresme i el Tot Mataró. La Nit de Gala, ja al desembre, ha tancat els actes de celebració.

Funnydent

Funnydent

Gener
 La cadena Funnydent va tancar d’un dia per l’altre tots els seus centres, inclòs el de Mataró, i va deixar prop d’un miler d’afectats amb tractaments dentals pagats i a mig fer. L’Ajuntament va atendre prop de 400 persones i es va muntar tot un dispositiu informatiu per atendre els pacients i ajudar-los a fer les reclamacions. El cas d’estafa piramidal va arribar a mans de la justícia i el propietari de les clíniques va ser enviat a presó provisional sense fiança.

  G                    

Grua

Cotxes Cerdanyola

Abril
 L’ACN va destapar el pacte no escrit perquè la grua de Mataró no actuï al barri de Cerdanyola. L’accés a diversos correus electrònics va permetre comprovar que els agents fan els ulls grossos des del 2002, quan es va aconseguir aturar la implantació de la zona blava al barri. Per això és habitual veure, en determinats carrers, cotxes aparcats damunt la vorera. L’Ajuntament ja va anunciar que mantindrà la permissivitat mentre es redacta el nou Pla de Mobilitat.

  H                   

Homòfob

Ciutat 2014/2015, homofob

Setembre
 Un home de 36 anys i veí de Mataró va ser detingut després de penjar a la xarxa més d’una trentena de vídeos amb contingut homòfob en els quals amenaçava el col·lectiu LGTBI i instava a matar-los i maltractar-los, mentre planejava un atemptat com el que s’havia produït a Orlando setmanes abans. L’home va quedar en llibertat hores després i va tornar a penjar vídeos intimidatoris a la xarxa. La Generalitat es va personar d'acusació particular.

  J                  

Joan Petit

Ciutat 2014/2015, amics joan petit

6 de juny
 La solidaritat ha fet acte de presència en molts moments durant l’any, però la 'Festa-Torneig Joan Petit - Nens amb càncer' va resultar especial. La Fundació Amics Joan Petit va organitzar una gran festa juntament amb el Club Hoquei Mataró per retre homenatge a en Joan, la història del qual va inspirar els organitzadors del torneig ara fa setze anys i que dediquen els fons recaptats a atendre les famílies i a la investigació de la malaltia.

  L                 

LGTBI

mani LGTBI

4 de juliol
 La bandera de l’arc de Sant Martí va onejar per primera vegada al balcó de l’Ajuntament per commemorar el Dia Internacional pels drets del col·lectiu LGTBI. Un munt d’activitats van omplir la ciutat en defensa d’aquest col·lectiu durant tota una setmana. I una festa va tancar la setmana de celebracions, que ja es va anunciar que l’any vinent continuaran i encara amb més força amb tallers a les escoles per visualitzar i acceptar aquests col·lectius.

Llibre Gegant

Cultura 2014/2015, Llibre gegant 1

24 d'abril
 El Llibre Gegant de Contes aquest 2016 ha celebrat els 40 anys de la iniciativa, nascuda gràcies a les ganes de difondre la literatura i seguir fomentant la lectura. En aquesta celebració es va voler recuperar l’emplaçament original, la Plaça de Santa Anna. Per a celebrar-ho també es va retornar a la palla que acompanyava l’indret original i que, segons els organitzadors, sempre havia creat l’ambient inspirador per a autors i il·lustradors.

  M                 

 Mataró Beer Week

Ciutat 2014/2015, moneda-copa fira gastronomica

Juny
 Mataró es volia sumar a la tendència de potenciar la “cultura de la cervesa” i gràcies a això va organitzar la primera edició de la Mataró Beer Week. La proposta, emmarcada també amb l’organització de la Fira Gastronòmica, va incloure la cervesa Piris, la Biir i el Molta Malta com al trident comarcal cerveser més potencial de la zona. Tot un seguit d’activitats van guarnir aquesta iniciativa que promet repetir-se en properes ocasions.

Mataró Oest

Sortida C-32 Mataró Oest

Agost
 Després de molts mesos d’obres, els nous enllaços de l’autopista C-32 s’han inaugurat aquest any. Segons els encarregats de portar a terme l’estudi de mobilitat, les noves connexions haurien de millorar les entrades a la ciutat tant cap al centre, com cap a l’Hospital i el centre comercial Mataró Parc. Els nous accessos van entrar en funcionament l’1 d’agost i ja s’ha aconseguit reduir en un 52 per cent les retencions que es produïen en aquests espais.

Microteatre

microteatre

25 i 26 de novembre
 Seguir potenciant la cultura a la ciutat és un dels objectius de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament. És per aquest motiu que segueixen tirant iniciatives com la del Concurs de Microteatre celebrat a finals de novembre. Setze representacions es van fer una desena d’espais diferents de la ciutat i fins a un total de 100 persones van acabar participant del concurs emetent el seu vot que van escollir l’obra “Encaixes” de maria Codony com a guanyadora.

Misèria

Cultura 2014/2015, miseria

De juliol a desembre
 Cada sessió tenia un màxim de 18 persones espectadores i l’èxit de públic han fet prorrogar en diverses ocasions l’obra Misèria, dirigida per Pere Vàzquez i interpretada al soterrani de La Destil·leria. Els actors Santi Clavell, Xavier Codony i Lídia Rovira han permès portar a Mataró l'obra 'Misery' d’Stephen King. L’aproximació total als actors ha estat una de les claus de l’èxit de Misèria, sens dubte, una de les obres de petit format de l’any.

Mou-te amb cor

Ciutat 2014/2015, MOU-TE

Tot l'any
 Moltes són les activitats solidàries que s’organitzen a Mataró al llarg de l’any. En la majoria de casos es destinen els diners a entitats i associacions vinculades a malalties o familiars de malalts. L’Ajuntament de la ciutat per primera vegada ha aglutinat aquestes propostes sota un mateix paraigua “Mou-te amb cor”, amb l’objectiu de facilitar la difusió i participació en aquestes iniciatives que, en moltes ocasions, superen el miler de persones.

  O                

Ocupació de pisos

Ciutat 2014/2015, comissio especial noves ocupacions

El 2016 també ha estat marcat per l’ocupació de diferents pisos a la ciutat. Un dels casos més sonats va ser el bloc del Pla d’en Boet, a prop dels Mossos d’Esquadra. El Tot Mataró va destapar un altre cas; el bloc de darrere de l’Ajuntament. Tot plegat un fenomen que  ha obligat a l’Ajuntament a reaccionar posant en marxa una comissió que ha de servir per gestionar els problemes de convivència i seguretat que generen aquest tipus d’ocupacions.

  P               

Paella popular

Paella Rocafonda

18 de setembre
 Una paella popular va fer encendre la polèmica i la convivència de nou al barri de Rocafonda. L’arrossada, organitzada per un grup de comerciants del barri, incloïa porc i alcohol, dos ingredients prohibits per la comunitat musulmana. L’Associació de Veïns va suggerir que se substituïssin aquests aliments per d’altres i això va generar encara més polèmica. Diferents informacions apuntaven que s’havia arribat a aconsellar votar el PSC durant la paella.

PantalansInauguració pantalans port

27 de setembre
 Després que durant el 2015 els usuaris del Port es queixessin una i una altra vegada pel mal estat dels pantalans i per un enfonsament d’aquests a finals d’any, el 2016 tampoc començava amb bon peu. Un nou enfonsament posava en marxa el procés de renovació de la zona més malmesa. El Consorci del Port finalment inaugurava el mes de setembre els nous pantalans fets amb noves tecnologies i materials per seguir potenciant aquesta zona.

  R               

Ràdio

Micro Mataró Ràdio

15 de setembre
 Fa deu anys que la ciutat de Mataró es pot informar a través de les ones radiofòniques públiques. I és que el 2006 va néixer Mataró Ràdio, fet que aquesta temporada s’ha celebrat amb gran entusiasme tant per part d’autoritats, responsables que segueixi ben viva, com per part d’oients, que els donen les audiències, i entitats i organitzacions que farceixen bona part dels seus continguts. Mataró Ràdio ho va celebrar el setembre amb una gran gala al Monumental.

Romeria Rociera

Cultura 2014/2015, Romeria 1

7 i 8 de maig
 La Romeria Rociera d’aquest any tenia un component de festivitat extra. I és que la celebració arribava als quaranta anys d’aquesta història única entre casetes i converses, balls i sevillanes, tapes i fino. El cap de setmana amb més accent andalús que se celebra a la ciutat, es caracteritzava aquest 2016 per una pluja fina i una boira densa que no van impedir, de cap de les maneres, la celebració de les quatre dècades de vida andalusa mataronina.

Rumba

Cultura 2014/2015, Rumbafest

18 de desembre
 El bressol de la rumba catalana se situa a Mataró pel seu llegat i la vinculació de Peret amb la capital del Maresme. Fet que aquest any s’ha potenciat amb la tercera edició de la Diada de la Rumba i, sobretot, amb l’acollida del gran festival de rumba organitzat a Catalunya, el RumbaFest. Més de sis hores seguides de rumba catalana van posar Mataró a la tercera parada del festival i ja s’estudia la possibilitat que sigui una aturada fixa en pròximes edicions.

  S              

Sala Cabanyes

Cultura 2014/2015, sala cabanyes

El centenari de La Sala Cabanyes ha estat el protagonista de la seva programació al llarg del 2016, quan s’han repassat les millors funcions de la història d’aquests cent anys. En l’últim trimestre, a més a més, s’ha organitzat la tercera trobada mataronina de satanassos i de tot Catalunya, s’ha inaugurat l’exposició del centenari dels Pastorets i s’ha donat el tret de sortida a les representacions d’aquesta última funció esmentada: el gran clàssic mataroní.

Seguici

Seguici Festiu Barcelona

14 de febrer
 El seguici de comparses de la ciutat sortia per primera vegada en conjunt de la ciutat de Mataró. Ho va fer aquest any com a convidat a les festes de Santa Eulàlia de Barcelona, que van ser testimoni de tot un tastet de Les Santes que molts mataronins no es van voler perdre. Per tornar el compliment, el seguici festiu de Barcelona va visitar la capital del Maresme durant les festes de Sant Simó, a finals del mes d'octubre.

Shaking Shakespeare

Shaking shakespeare

4 i 5 de març
S’estrenava a principis d’any al cicle ‘Fet a Mataró’ i ho feia com a una de les grans apostes. Shaking Shakespeare, ideat i interpretat per Josep Fadó, Moisès Maicas, Sing Song Sisters i The Hanfris Quartet triomfava també a Barcelona el mes de febrer. L’exercici ‘irreverent’ sobre Shakespeare que portaven a l’escenari els va permetre estar nominats als Premis Butaca de finals d’any, que finalment no es van emportar.

Sociosanitari

Manifestació sociosanitari

Amb el nou govern a Catalunya, l’alcalde de Mataró no perdia temps i al mes de gener demanava al nou Conseller de Salut que resolgués el conflicte de l’Hospital i el centre sociosanitari. Una concentració al mes de març no autoritzada i organitzada per la Coordinadora en defensa de la sanitat pública, revifa la polèmica. Es planteja un nou Pla Director per reequilibrar l’endeutament de l’Hospital i el Conseller parla d'una inversió de 15 milions.

Som Mobilitat

Especials, 2014/2015, Som mobilitat

18 de juny
 La ciutat de Mataró ha liderat el naixement d’una nova cooperativa de consum: Som Mobilitat. Amb l’objectiu de crear una plataforma de gestió de vehicles elèctrics fomentant el seu ús compartit, Som Mobilitat ha presentat aquest 2016 les seves línies de treball i actuació i el seu primer vehicle compartit. Ara, la cooperativa pretén treballar i consolidar el seu model de funcionament i vehicle a partir del primer trimestre del 2017.

  T                     

Teixit de dones

Concentració Teixit Dones

25 de novembre
 Aquest 2016 el Teixit de Dones ha agafat més força i consolidació. En gran part per la seva insistència en la reivindicació de la lluita contra les violències masclistes i de denúncia contra tots els atacs a les dones pel fet de ser dones. Al voltant de cada dia 25 de cada mes, aquesta taula d’entitats que agrupa vocalies de dones de diferents associacions de veïns de la ciutat o altres associacions de dones, convoca una concentració davant de l’Ajuntament.

Temporals

Pedregada, fotografies dels lectors

14 de febrer i 12 d'octubre
 A principis del 2016 la notícia climatològica posava Mataró al mapa per la gran calamarsada del mes de febrer. Llavors, fins a 53,6 litres per metre quadrat van caure en poca estona, deixant carrers i cotxes emblanquinats. La segona onada forta de pluges fa ser a l’octubre, quan el fort temporal va deixar 200 litres per metre quadrat en diferents punts de la comarca. L’aigua va col·lapsar les comunicacions i un veí de Mataró va perdre la vida a Vilassar de Mar.

Tomicus

Tomicus escarabat

Maig
 Els boscos del Maresme aquesta temporada estan patint més que mai. Aquest 2016 des del Consell Comarcal, els ajuntaments, la Diputació de Barcelona i la Generalitat han fet front comú per combatre i prevenir les greus afectacions de la processionària i l’escarabat Tomicus. La zona de Mataró ha estat declarada com a una de les més castigades per la plaga de l’escarabat, causant veritables estralls en els boscos, sobretot, de pins.

Top Manta

Detinguda mafia top manta

Novembre
Una xarxa ‘top manta’ i amb segell mataroní cau a finals del mes de novembre gràcies a la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Vigilància Duanera de l’Agència Tributària. La xarxa de falsificació, dirigida per un veí d’Òrrius, produïa i distribuïa per al ‘top manta’. Durant l’operació es van decomissar 118.000 productes amb valor de quatre milions d’euros, nou persones detingudes, disset més d’investigades i quinze registres.

Toro

Toro escapat

24 de novembre
 Potser una de les imatges més sorprenents d’aquest any ha estat la del vedell que es va escapar aquest passat mes de novembre de l’escorxador del Cros.  Un veí va alertar de la notícia al Tot Mataró. L’animal es va passejar pel barri de Cerdanyola fins que l’acció coordinada entre cossos policials i Bombers de Mataró va posar fi a la vida del vedell. La policia va acabar disparant a l’animal per evitar, van dir, incidents amb la ciutadania.

Trama

Okupes La Trama

Desembre
 A finals d’any també hem conegut el cas de l’Ateneu Popular La Trama, que començava amb una denúncia del PP demanant-ne el desallotjament per la crema de banderes espanyoles i que acabava l’any amb el cas d'una veïna de Mataró que, segons la seva família, malviu en un garatge, tot i que assegura ser propietària d’aquest gran espai ocupat al Passeig de Cabanelles. El cas crea controvèrsia i l’Ajuntament estudia el cas des de Benestar Social.

  V                     

Viladomat

Viladomat

Juny
El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) oferia a finals del 2015 la possibilitat de cedir 20 obres d’Antoni Viladomat a la ciutat de Mataró. El 2016 va ser l’any de les acusacions, ja que l’Ajuntament de Mataró, conjuntament amb la direcció del Museu de Mataró van considerar que aquestes obres no es podrien exposar en òptimes condicions a la ciutat. L’oportunitat de lluir-les al costat de la Capella dels Dolors s’esvaïen i Manresa ho aprofitava.

Violació

mossos esquaddra

9 de maig
 Va sortir a la llum el mes de maig, quan els Mossos d’Esquadra confirmaven la detenció de dos presumptes agressors per la violació d’una noia discapacitada estudiant al Miquel Biada. Informacions confuses al principi, poques declaracions i moltes acusacions van posar sobre la taula els protocols d’actuació, els processos de prevenció dels centres i els drets dels discapacitats. Tot plegat va acabar amb un expedient informatiu obert per part de l’alcalde.