Per la cultura del dol i l'acompanyament

Cabré Junqueras i la Fundació Hospital uneixen esforços per potenciar l’atenció i la sensibilització davant la pèrdua d'éssers estimats

  • Redacció //Fotos: arxiu i cedides
  • Dijous, 15 Novembre 2018 10:53

Ciutat 2017/2018, tanatori

Serveis Funeraris Cabré Junqueras i la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena (FHSJSM) han signat un conveni de col·laboració per posar en marxa dos programes específics per ampliar els serveis d’atenció al dol i per dur a terme diverses accions de sensibilització per generar una cultura del dol a la població de Mataró.


El programa específic d’atenció grupal s’orienta a la promoció i desenvolupament d’eines i competències davant les situacions de mort i a oferir atenció psicològica especialitzada a familiars i persones pròximes als difunts per diverses causes de morts i altres pèrdues. Al llarg de l'últim trimestre del 2018, la FHSJSM realitzarà activitats d’atenció grupal a persones que estan en situació de dol, específicament per aquells col·lectius menys atesos (suïcidi, perinatal, accidents...) i per a persones amb risc d’exclusió social.

D’altra banda, el programa específic de Sensibilització Comunitària al Dol i Pèrdues neix amb la voluntat de desenvolupar eines i competències per adaptar-se a les situacions de dol. En aquesta línia es preveu celebrar una jornada de treball destinada als proveïdors de salut del Maresme perquè puguin proporcionar eines per a la població.

Exposició a l'Ateneu

L’Ateneu de la Fundació Iluro acull des de dijous 15 de novembre una exposició única per entendre l’evolució dels serveis funeraris a la ciutat de Mataró al llarg de l’últim segle.
Entre els elements exposats destaca una carrossa funerària de principis del segle XX, una màscara mortuòria i la recreació de les vetlles a domicilis particulars, entre altres.

Ciutat 2017/2018, tanatori 2
Generar cultura del dol
Amb l’objectiu de potenciar la cultura del dol i l’acompanyament, el programa preveu facilitar l’aprenentatge d’aspectes bàsics del que implica un procés de dol a través de diferents tallers i xerrades. Entre ells, destaquen “El què i el perquè del procés de dol” (29/11) i “Els grups de suport al dol” (11/12), que se celebraran a la Fundació Iluro en el marc de l’exposició "Serveis funeraris, més de 100 anys", que s’inaugurarà el 15 de novembre.
“Proporcionar recursos, eines i acompanyament en moments de dol és un servei que des de Cabré Junqueras ens esforcem per oferir i promocionar. Per això mantenim, des de fa temps, una estreta col·laboració amb la Fundació Hospital. Cal seguir treballant per sensibilitzar la societat davant les diverses situacions de mort”, afirma Josep Maria Cabré, president del consell d’administració de Cabré Junqueras.
 En aquest sentit, el programa també preveu fer una selecció de llibres sobre maneres d'abordar diferents tipus de dol i proposar a les biblioteques de Mataró i a la Fundació Iluro que creïn un “racó de dol” amb material disponible en préstec.