Els okupes ocupen l’antiga fàbrica Abril amb el suport de part dels veïns

L’espai es troba al barri de Rocafonda, una zona de Mataró que consideren mancada d’un espai social

Després del desallotjament del CSOA l’Estella i la vivenda de Cal Ronk, el col·lectiu okupa de la ciutat ha buscat un nou emplaçament on poder dur a terme les seves activitats. Es tracta de l’antiga fàbrica Abril, un espai abandonat des de fa temps, i que amb el pas dels anys s’ha anat degradant. Ara, els okupes han ocupat aquesta fàbrica buida per traslladar-hi les activitats del seu casal social.

Segons els okupes l’ocupada ha estat l’antiga fàbrica Abril per un motiu molt clar, la seva situació a Rocafonda, un barri de la ciutat que consideren molt mancat i necessitat d’un espai social. D’aquesta manera, la voluntat dels okupants seria la de convertir la fàbria en una mena de centre cívic de la ciutat. Per aquest motiu, els okupes han estat rebuts amb alegria per part dels veïns. Bona mostra d’això és la brigada de neteja que es va organitzar per netejar l’edifici que comptava amb la col·laboració de veïns de la zona. Un altre exemple són les matinades de les recents festes del barri que van allargar el seu recorregut per passar davant de la fàbrica i despertar així als okupes, fent-los partícips de la festa.

Però també hi ha qui no s'ha mostrat tant convençut dels beneficis de l'ocupació. El president de l'associació de veïns, Josep Lluís de Miguel, ha mostrat el seu recel, al·legant que aquesta ocupació podria trencar els plans de futur que s'estaven fent per la fàbrica, entre aquests plans es troba el d'una possible gran illa educativa amb un institut de secundària i un nou edifici per a l'escola Germanes Bertomeu.

Recuperar espais buit i convertir-los en centres socials
“El nostre objectiu, encara que ens hagin desallotjat, és seguir mostrant a tothom que hi ha espais que es moren de fàstic perquè algú s’enriqueixi” ha manifestat el col·lectiu. “Nosaltres proposem recuperar aquest espai per transformar-lo en un centre social obert a tothom on s’hi realitzin tot tipus de tallers” han seguit explicant, referint-se a activitats com tallers de costura, de bicicletes, d’informàtica, xerrades o qualsevol activitat que es proposi i sigui d’interés.

D’aquesta manera, el col·lectiu del CSOA l’Estella vol protestar per un model de ciutat que consideren imposat i lluitar per construir un model més acord amb les seves idees buscant noves formes d’assamblearisme, autogestió, i fent el que ells han anomenat “desobediència civil”. Per aquests motius ells mateixos s’han identificat com una nova classe social anomenada “precariat”.