Una nova marca per esmenar els “errors” de Can Xalant

L’Ajuntament crea el MAC dins la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 19 Novembre 2013 12:07

La presentació del MAC

Després del tancament de Can Xalant, l’art contemporani segueix sent una aposta per l’Ajuntament que a tall d’esmena ha creat el MAC, el Mataró Art Contemporani. Es tracta d’una nova marca i un nou projecte que es va presentar inserit a la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya que, a diferència de la masia del Pla d’en Boet, disposarà de menys diners, no tindrà seu fixa i, segons paraules del regidor Joaquim Fernàndez, “tindrà vocació d’arribar al ciutadà, entrant de ple a la ciutat”. Per Fernàndez Can Xalant vivia “d’esquena a la ciutat, era una referència internacional que no interactuava amb Mataró ni la comarca” i ara el MAC, amb seu a la Direcció de Cultura, té aquest propòsit per a una disciplina com el contemporani.

L’Ajuntament veu en la nova marca, la plasmació que, tancant Can Xalant –que es dedicarà com a espai a les seccions d’arqueologia i ciències del mateix Museu de Mataró– no es barrava el pas a l’art contemporani sinó al contrari: “Sempre vam dir que mantindríem l’aposta per l’art contemporani si solucionàvem l’apartat econòmic i l’àmbit de difusió del mateix i és en aquesta línia que entenem el MAC i que costava tant defensar un Can Xalant desvinculat del teixit de ciutat”. Ara el nou projecte contempla diverses potes com les residències d’artistes, les exposicions a les sales públiques i en espais diversos de la ciutat i l’arribada a nous públics. Per a Fernàndez “hem de fer de l’art contemporani un servei públic” i va remarcar que “la nova aposta neix més mesurada, amb personal de la casa i comissionats externs”.

75.000 euros a l’any de l’Ajuntament
Els números més modestos són l’altra gran diferència entre Can Xalant i aquest nou MAC en el qual l’Ajuntament destinarà uns 75.000 euros, més diferents costos estructurals. Les activitats en si les finançarà la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de la Generalitat que, per mitjà del seu Director General de Creació i Empreses Culturals Jordi Sellas va assegurar que “és important que Mataró sigui a la xarxa per l’experiència que aporta en aquest àmbit i per la nostra manera d'entendre els centres, que són petites centralitats descentralitzades pel territori”.