Quan els Soldats de Pau mataronins van tornar al Vaticà

Es compleixen 10 anys de la segona anada dels Armats de Mataró a Roma, coincidint amb el Mil·lenari de Santa Maria

  • Cugat Comas i Foto dels Armats de Mataró
  • Dimecres, 12 Setembre 2018 10:32

Armats a Roma

Dilluns passat va fer 10 anys exactes del dia en què els Armats de Mataró van ser a Roma per segona vegada en la seva història. Va ser, el del 2008, un viatge propiciat pel Mil·lenari de Santa Maria que renovava l'experiència que la tropa ja havia tingut el 1986 en motiu de l'aniversari de la parròquia de Sant Andreu de Llavaneres. 147 Armats van anar a Roma per desfilar a la Ciutat del Vaticà i ser rebuts en audiència pel Papa de Roma. Si en el cèlebre viatge del 86 Joan Pau II havia concedit verbalment als representants mataronins la condició de "Soldats de Pau", el 2008 va ser Benet XVI el Pontífex que va rebre un casc d'armat com a record.

Les diferències entre totes dues experiències van ser notables però l'emoció de ser i desfilar per espais ben especials del Vaticà i la ciutat eterna van ser ben emocionants.

Armats a Roma

Jordi Romagosa és un dels Armats que poden explicar que van ser al Vaticà en totes dues ocasions. Recorda de l'experiència de fa una dècada que "a diferència de l'anterior ocasió, que vam anar en autocar, aquest cop ho vam fer en avió i per tant molt més còmodament". Romagosa és l'encarregat de mantenir el bloc de l'entitat on hi consta un repàs d'aquelles vivències de l'anada a Itàlia. El Vaticà va rebre els mataronins, fa 10 anys, amb un dia radiant i les cuirasses s'escalfaven fàcilment, recorda.

Dídac Benítez recorda una de les anècdotes de l'anada a Roma del 2008: "Allà hi ha homes vestits de soldat romà que cobren per fer-se fotos amb els turistes i ens van veure amb malfiança, com si els volguéssim treure la feina", explica. L'eixam de turistes que es volien fer una foto amb els Armats de Mataró –fins i tot una parella de nuvis acabada de casar– era important. "Fins i tot hi havia qui es pensava que estàvem gravant una pel·lícula", recorda Benítez.

Armats a Roma

Moltes més distàncies

Si l'audiència del Papa el 86 havia estat a la mateixa plaça i a l'aire lliure, amb contacte entre el Sant Pare i els Armats, fa 10 anys es va fer en una sala i els únics que varen poder intercanviar objectes i paraules amb Joseph Ratzinger van ser l'Alcalde Baron, el rector de Santa Maria Mossèn Barat i Adrià Aguilar, escollit per ser el més jove de la setantena d'Armats que van desfilar. El contacte, per mesures de seguretat, va ser molt més distant.

En els plans futurs dels Armats no hi ha una tercera anada a Roma si bé en guarden un molt bon record. Bona part de l'organització es va recolzar en Mossèn Jaume Gonzàlez-Agàpito de qui Romagosa recorda com "obre moltes portes i es coneix tan bé el Vaticà com Mataró". 

Armats a Roma